aangepast op 24 januari 2020 om 09:10

wapen
Commentaar

Vastzitters en loslopers

Als iets radicaal hervormd moet worden, ging daar altijd een lange periode van scheefgroei aan vooraf. Misstanden ontstaan niet van de ene op de andere dag. Tegelijk is dát de reden waarom radicale hervormingen altijd op massieve weerstand zullen stuiten. Elke scheefgroei creëert immers zowel gedupeerden als bevoordeelden. Wie jarenlang profiteerde van de scheefgroei, zit niet te wachten op hervorming. En zij die er het slachtoffer van waren, zijn juist niet in de positie om een reformatie af te dwingen.
De arbeidsmarkt heeft een totale hervorming nodig, stelt de Commissie-Borstlap in haar advies. Dan weet je bij voorbaat dat er belangen zullen opstaan die zich mordicus daartegen keren. Want langdurige ontwrichting van de arbeidsmarkt heeft niet alleen mensen en groepen gedupeerd; aan de andere kant van de streep staan individuen, beroepsgroepen en zelfs complete bedrijfstakken die er wél bij varen.

Wat is er dan zo verschrikkelijk mis aan de arbeidsmarkt? Onder meer dit: dat er een tweedeling is tussen vastzitters en loslopers. In een ver verleden zijn, met goede redenen, rechten gevestigd die arbeiders tegen willekeur van bazen b..

Natuurlijk, ook onder de loslopers zijn er bevoorrechten. Zelfstandigen die een dienst verrichten waarnaar veel vraag is, die een mooi uurtarief oplevert en weinig investeringen vergt (met een auto en laptop kom je ver) worden fiscaal i..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’

advertentie