aangepast op 22 januari 2020 om 11:49

wapen
Commentaar

Samen naar school

Kinderen moet niet al op hun twaalfde een pseudo-examen doen dat over het vervolg van hun loopbaan beslist. Dat legt een veel te zware druk op het schooladvies en de Cito-toets. Scholieren moeten hun keuze voor een theoretische of beroepsopleiding pas maken als ze daaraan toe zijn. Als alle jongeren tot hun vijftiende hetzelfde funderend onderwijs kunnen volgen, vergroot dat de gelijkheid van hun kansen en neemt de prestatiedruk in de kindertijd af. Dat is een van de vijf adviezen uit het discussiestuk ‘Toekomst van ons onderwijs’, dat een brede coalitie van onderwijsorganisaties dinsdag presenteerde.

Het is geen nieuw inzicht, maar daarom niet minder waar en belangrijk. Uit internationale vergelijkingen blijkt dat kinderen in landen waar ze pas op latere leeftijd geselecteerd worden, doeltreffender een vervolgopleiding vinden die bi..

Anderzijds draagt de huidige, vroege splitsing tussen een theoretische leerweg of beroepsonderwijs er onbedoeld aan bij dat een vakschool door kinderen en hun ouders als een ongewenste, lagere bestemming wordt beschouwd. Bovendien worden kinderen bij die vroege selectie vaak afgerekend op het vak waarin ze het slechtst zijn. Tijdens een langere periode van algemeen..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’

advertentie