aangepast op 21 januari 2020 om 10:48

wapen
Commentaar

In de ggz moet snel iets veranderen

Charlotte Bouwman streek maandag neer op de stoep van het ministerie van Volksgezondheid. Op een bord schreef de 26-jarige activiste: ‘Ik ben al acht jaar suïcidaal en sta al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp.’ Ze was niet van plan te vertrekken voordat ze toezeggingen op zak had van staatssecretaris Paul Blokhuis over de aanpak van wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Bouwman vraagt aandacht voor het manifest ‘Lijm de Zorg’, dat ook wordt gesteund door bekende psychiaters en door twee politieke partijen (GroenLinks en VVD).

De ggz heeft te maken met hardnekkige problemen. Er zijn schrijnende verhalen over lange wachttijden en patiënten die van het kastje naar de muur worden gestuurd. In tien punten roept Lijm de Zorg het kabinet op deze problemen aan te pakken. De initiatiefnemers spreken van een ‘stille ramp’. De wanhopige actie van Charlotte Bouwman sluit aan bij het gevoel van psychiaters en patiënten: er mo..

Wie zich bezighoudt met de ggz kan het manifest het beste lezen in samenhang met een vijf-puntenplan van hoogleraar psychiatrie Jim van Os. Volgens hem zijn veel problemen terug te voeren op de ‘mythe van specialisatie’. Complexe aandoeningen als suïcidaliteit, c..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’