aangepast op 18 januari 2020 om 11:42

wapen
Commentaar

De markt kan de vergrijzing niet aan

Een crisis kan de regering van een land overvallen – een aanslag, een ramp, oplopende internationale spanning, een crash op de beurs, een onverwachte rechterlijke uitspraak. Dan moeten papieren plannen zich in de praktijk bewijzen en wordt van politici daadkracht, behoedzaamheid, improvisatietalent en empathie verwacht. Maar er zijn ook problemen die je lang, lang van tevoren ziet aankomen. Als je op een dag telt hoeveel mensen er tussen de dertig en veertig zijn – je kunt erop wachten, dat zijn over veertig jaar allemaal senioren. Als je het kindertal ziet dalen, weet je: over veertig jaar zijn er minder mensen om het nationaal inkomen te verdienen. Over die twee gelijk oplopende trends – vergrijzing en ontgroening – gaat het in de politiek ook al veertig jaar. En nu verscheen er deze week een rapport waaruit blijkt dat we ons nog nauwelijks op die toekomst hebben ingesteld. En nu is de horizon nog maar tien jaar. Dan is er voor veel meer ouderen veel te weinig zorg en woonruimte.

Sterker nog: beleid werkt averechts op diverse terreinen. Sinds veertig jaar geleden de verzorgingsstaat onbetaalbaar bleek, leven we in het tijdperk van de terugtredende overheid. De publieke sector – van volkshuisvesting tot postbezorging, van zorg en onderwijs..

En als ouderen dan langer ‘thuis’ kunnen blijven wonen, schiet de zorg tekort; de markt is goed in versnipperen en verkokeren. De opmars van dementie vraagt trouwens ook om meer (dure) verpleeghuisbedden. De taakgroep van Wouter Bos maakt zich niet al te druk om ..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’