aangepast op 14 januari 2020 om 10:36

wapen
Commentaar

Zie hoe het Iraanse regime gewelddadig implodeert

Het Iraanse regime is over een kritieke grens gegaan. Het heeft het volk te vaak voorgelogen. Dat is de kern van de opgelaaide protesten in een hele reeks Iraanse steden, nadat de Revolutionaire Gardes na dagen van stellige ontkenning moesten toegeven de Oekraïense Boeing te hebben neergeschoten. En met de Gardes komt meteen hun echte bevelhebber in beeld, Irans opperste leider ayatollah Khamenei. Diens naam wordt dan ook geroepen door de demonstranten, die zijn vertrek eisen en dat van het hele regime. Khamenei, de geestelijke leider, bleek op de hoogte te zijn geweest wat er echt was gebeurd – maar zweeg of wees naar Amerika. De man die pretendeert de waarheid te spreken, bleek een opperste leugenaar te zijn.

Er is maar één conclusie mogelijk, zo schreef voormalig parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi begin deze week in een open brief aan Khamenei: ‘U bent niet geschikt voor het leiderschap’. Maar de pijn zit dieper..

Dat ondanks die moorddadige repressie studenten en burgers, onder wie opvallend veel vrouwen, opnieuw het vertrek van het regime eisen, geeft aan hoe diep de frustratie over dit bewind is. Ze weten hoe groot het risico is op arrestatie, mishandeling of zelfs de dood. Maar ze hebben genoeg van de leugens.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’