aangepast op 11 januari 2020 om 08:47

wapen
Commentaar

Grootschalige leegloop, dát is pas ellende

Nederland is in woningnood geraakt, zegt voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM. Volgens hem is het huidige tekort aan huizen zelfs vergelijkbaar met de naoorlogse schaarste. Dat roept herinneringen op aan jonge stellen die hun trouwplannen moesten uitstellen, of hun eerste kind kregen op een zolderkamer in het (groot)ouderlijk huis. En inderdaad zijn het vooral jonge mensen voor wie het nu erg moeilijk is een starterswoning te vinden, op fietsafstand van hun eerste baan. Vooral als ze nog geen vast inkomen hebben waarvoor de bank een hypotheek wil geven. Maar het woningtekort raakt ook volwassenen die bijvoorbeeld vanwege echtscheiding een eigen huishouden moeten stichten. Als er dan ook nog kinderen zijn die beurtelings bij papa en mama wonen, krijgt het thema ‘gezinsverdunning’ schrijnend gestalte. En ook het aantal alleenwonenden blijft toenemen.

De woningcrisis is ontaard in woningnood, zegt Hoes. Als zo’n alarm uit een ondernemersclub klinkt, volgt er meestal een liberaal pleidooi. Zoals: doe iets aan al die lastige regels die de nieuwbouw vertragen. Want makelaars willen handel drijven, en de markt loopt nu vast. Vooral in het ‘betaalbare’ segment is he..

Als de overheid dan toch wil ingrijpen, zal ze weer meer moeten sturen op de bouw en ruimtelijke ordening. Als ze de markt nog meer de vrije hand laat, blijft de woningnood een probleem van juist de zwakste individuen. Een niveau hoger is woningschaarste immers een luxeprobleem, een welvaartsverschijnsel. Grootsch..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’