aangepast op 10 januari 2020 om 10:37

wapen
Commentaar

Vallende wethouders

‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’, is sinds kort de LinkedIn-status van Tilburger Jan Heijman. Eind vorig jaar stapte hij op als wethouder van Oirschot na een vertrouwensbreuk met De Gewone Man, de lokale partij waarvoor hij in het college zat. Onervaren was hij niet, toen hij na de raadsverkiezingen van maart 2018 als kandidaat-bestuurder naar voren werd geschoven. Eerder was hij al wethouder in Bladel (namens Bladel Transparant), lid van Provinciale Staten voor Lokaal Brabant, landelijk lijsttrekker voor Lokaal in de Kamer, en daarvóór raadslid voor de VVD in Tilburg. ‘Een bevlogen, ondernemende bestuurder’, omschrijft hij zichzelf. Maar de raadsfractie van De Gewone Man vond dat hij niet goed communiceerde. En als wethouder van financiën wilde hij geen miljoenen steken in een Integraal Kindcentrum - waar de partij juist hartstochtelijk vóór is. Dat pikte De Gewone Man niet.

Jan Heijman is een van de 126 wethouders die vorig jaar ‘ten val kwamen’, naast 75 ambtgenoten die om andere redenen (ziekte, andere baan etc.) stopten. Op een totaal van 1144 wethoudersposten is dat wel é..

In veel gemeenten vielen de wethouders doordat de coalitiepartijen het niet meer eens konden worden met elkaar. Soms heeft zoiets een lange voorgeschiedenis van groeiend wantrouwen en persoonlijke vet..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’