aangepast op 13 december 2019 om 10:37

wapen
Commentaar

Lachgasverbod is nuttig

Lachgas werd in 1776 ontdekt door dezelfde Britse theoloog en scheikundige, Joseph Priestley, die ook zuurstof ontdekte. De naam lachgas kreeg het pas in 1800, toen Humphry Davy de recreatieve kracht ervan ervoer. Het gebruik als roesmiddel was vervolgens een tijdje en vogue in artistieke kringen. En op kermissen werden mensen ermee gedrogeerd om toeschouwers te vermaken. Maar reeds in diezelfde negentiende eeuw werd het gas door medici ontdekt als verdovingsmiddel. Davy beweerde daarnaast dat het een‘therapeutische werking’ had, en dat misverstand is in ons land pas in 2016 rechtgezet door de Hoge Raad. Die constateerde dat lachgas niks heilzaams doet, en dus ten onrechte op de lijst van geneesmiddelen stond.

Om het effect van dat arrest zou je kunnen lachen als de gevolgen niet zo droevig waren. Nu lachgas geen geneesmiddel (meer) was, mocht het plotsklaps vrij verkocht worden. Dat was niet de bedoeling, maar het..

Tegenstanders van een lachgas-ban wijzen op de vrijhandel in alcohol: een middel waarvan je ook niet tien ballonnetjes op één avond moet innemen. En misschien is het ook wijzer een verbod op lachgas niet..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’