aangepast op 22 januari 2020 om 11:28

Commentaar: Het is tijd voor een ander belasting- en toeslagenstelsel, in een geest van eenvoud
Nieuws

Commentaar: Het is tijd voor een ander belasting- en toeslagenstelsel, in een geest van eenvoud

Je zult maar elke maand een paar honderd euro op je rekening krijgen, zonder zekerheid of het je toekomt. Als je dan na een paar jaar alles moet inleveren, loopt dat in de duizenden euro’s – een bedrag dat veel huishoudens niet in de spaarpot hebben. Het is dus beter niks te ontvangen, dan eerst te krijgen en het (veel) later te moeten terugbetalen. Ex-SGP-voorzitter Peter Zevenbergen en VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff kunnen daarover meepraten. Zij wilden hun wachtgeld best stopzetten, nadat de moraliteit ervan publiekelijk in twijfel was getrokken. Maar na een paar jaar alles ­terugstorten wat al was binnengedruppeld – dát zijn ­bedragen! ‘Dat kan dus niet’, concludeerden ze.

De overheid moet geen geld uitdelen als de ontvanger niet zéker weet dat-ie het met een gerust hart kan uitgeven. Daarom was het toeslagenstelsel een vergissing toen het in 2005 werd opgetuigd. Ouders konden geld voor kinderopvang aanvragen, op basis van verwachte uitgaven en inkomsten. Kindgebonden budget werd zelfs spontaan toegekend en uitgekeerd, op basis v..

Door een mentaliteitsomslag in 2013 (na onthulling van de ‘Bulgarenfraude’) veranderde Belastingdienst Toeslagen van een goedgeefse weldoener in een vals afgerichte schuldeiser. Kinderopvangtoeslagen werden rücksichtslos stopgezet en teruggevorderd op basis van dubieuze signalen. Sommige ontvangers werden niet maar als slordig of nalatig aange..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’