2 december 2019 om 03:00

Nieuws Janvan Benthem

Commentaar: Bouterse moet aftreden

President Bouterse moet meteen aftreden. Dat is de enige conclusie die op basis van de Surinaamse grondwet overblijft, nadat de krijgsraad hem vrijdag tot twintig jaar celstraf heeft veroordeeld, wegens zijn leidende rol bij de Decembermoorden in 1982.

De situatie in Suriname is na deze uitspraak op een principieel keerpunt. Of oud-legerleider en president Desi Bouterse en zijn partij, de NDP, erkennen de rechtsstaat en de grondwet, of nu blijkt definitief dat het hem alleen om de macht gaat. Zijn partij liet dat laatste al doorschemeren. Vicepresident Ashwin Adhin stelde dat ‘de veroordeling nooit rechtskracht zal hebben’. En op een spoedvergadering van de NDP werd besloten Bouterse een groots onthaal te geven, na zijn terugkomst uit China. Wie oproept dat Bouterse zijn ambt moet neerleggen, wil het land aantasten en is een regelrechte vijand. ‘U moet ons niet dwingen dingen te doen die we niet graag willen doen’, dreigde ondervoorzitter Ramon Abrahams de oppositie.

De datum van de uitspraak is symbolisch, al is velen dat ontgaan in de commotie over de onverwachte vonnissen voor Bouterse en nog zes andere militairen. Het is de dag van de moorden in het dorp Moiwana. Daar werden op 29 november 1986 tijdens een actie van het Surinaamse leger zeker 39 burgers, meest vrouwen en kinderen, vermoord. Ook toen was Bouterse leider van de militaire dictatuur in Suriname. In deze zaak is het nooit tot een rechtszaak gekomen, ook niet na een oordeel van het Inter-Amerikaanse Hof voor de rechten van de mens. Ook hier roepen nabestaanden al vele jaren om gerechtigheid. Zelfs de lichamen van slachtoffers, die in 1993 in een massagraf zijn ontdekt, hebben ze nooit mogen begraven. En een politierechercheur die onderzoek deed naar het bloedbad, werd vermoord.

Aan deze jaren van straffeloosheid is door de gedetailleerd onderbouwde uitspraak van de krijgsraad juridisch een eind gekomen. Maar het gevoel van straffeloosheid is een kenmerk geworden van de huidige regering, ook op andere gebieden. Zo is de financiële wetgeving gewijzigd om onbeperkt te kunnen lenen en uitleg over bijvoorbeeld de reis van Bouterse naar China werd nauwelijks gegeven – terwijl hij daar donderdag toch een ‘strategische samenwerking’ met Peking ondertekende. Het is het doen en laten van een man van de macht, die geen rekenschap aflegt.

De krijgsraad heeft daartegenover met veel doorzettingsvermogen de rechtsstaat in Suriname hoog gehouden. Die principiële moed verdient respect. Want alleen zo kan Suriname loskomen van de last van blijvend onrecht.