23 november 2019 om 16:13

Nieuws Gerard Beverdam

Commentaar: Het gaat nu zoals het gaat, arme ISIS-kinderen

Premier Mark Rutte maakte geen vreugdesprongetje, toen het Haagse Gerechtshof vrijdag besliste dat Nederland kinderen van ISIS-deelnemers niet actief hoeft terug te halen. Maar tevreden was hij wel. Want, zei het hof, de beslissing over zo’n terughaalactie is niet aan de rechter, maar aan de politiek. Dus kan de status quo blijven voortbestaan. Ook, of misschien wel vóóral, in de eigen regeringscoalitie. Ruttes VVD en het CDA zijn mordicus tegen terughaalacties; wie vertrok naar het kalifaat moet daarvan de consequenties dragen. D66 is voor het terughalen van kinderen en vrouwen uit Syrische kampen. De ChristenUnie worstelt met de kwestie, en wil dat per geval wordt gekeken – ook vanuit het belang van de veiligheid van Nederland.

De raadsheren van het Gerechtshof zeggen dat het aan de politiek is om te beslissen, maar veel anders dan nu zal het niet worden. In het kabinet is de status quo bij VVD’er Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en CDA’er Ferd Grapperhaus (Justitie) verzekerd. Hun afwerende houding, waarvoor in de Tweede Kamer een meerderheid is, is te begrijpen – wat niet per se wil zeggen dat die ook het meest verstandig is. Want niks doen betekent bijvoorbeeld dat Nederland voor voldongen feiten wordt geplaatst. Zo zette Turkije afgelopen week twee ISIS-vrouwen en twee kinderen op het vliegtuig naar Schiphol, ook al was van een van de vrouwen (de moeder) het Nederlandse paspoort ingetrokken. Die vrouwen zitten nu in de cel, maar ze zijn wél in Nederland – ook al gaat het in één geval om detentie van een ‘ongewenste vreemdeling’. Of het uiteindelijk lukt om na de strafzaak deze vrouw uit te zetten naar haar paspoortland Marokko, is ook maar afwachten. Paspoortintrekking is een juridisch en diplomatiek mijnenveld.

Je kunt er wel van balen dat Turkije de vrouwen op het vliegtuig zet of niet meteen doorstuurt naar Marokko, maar de route van de vrouwen is door het Nederlandse kabinet wel gewezen. Want dat is de officiële lijn: wie zelf aanklopt bij een Nederlandse ambassade of consulaat, kan mogelijk terugkeren. Het valt te verwachten dat meer ISIS-deelnemers die route gaan volgen. Er zijn van die problemen waarvoor geen eenvoudige oplossing bestaat. Dit is er zo een. Dat binnen twaalf dagen er twee verschillende vonnissen liggen, onderstreept dat. Op zich is het goed dat de rechters uiteindelijk niet te veel op de stoel van de politiek zijn gaan zitten. Al maakt de politiek geen duidelijke of principiële keuze, ook dát is een keuze. Onze rechtsstaat gunt kinderen hereniging met ouders die we niet in Nederland willen hebben. Daarom gaat het nu zoals het gaat. Arme kinderen.