21 november 2019 om 21:21

Nieuws Dick Schinkelshoek

Commentaar: Het zwaard van de overheid is bot geworden

De politie is uitgeput, was donderdag de boodschap van de vier politievakbonden. De werkdruk is moordend, er blijven maar taken bij komen en het tekort aan agenten loopt verder op. Terwijl de media berichten van drugsoverlast en van liquidaties in de hoofdstad, heft de Amsterdamse politie van armoe haar zware-misdaadteam op. De dertig agenten zijn nodig op straat. In de komende jaren gaan er 17.000 agenten met pensioen. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam smeekt ze nu een tijdje langer te blijven werken. Maar wie heeft daar zin in, met zulke werkomstandigheden?

De overheid draagt haar zwaard om recht te scheppen en de orde te handhaven, wist de apostel Paulus al. ‘Om mensen die slecht doen hun verdiende straf te geven’ (Romeinen 13). In de christelijke staatsopvatting is de politie als ‘zwaard’ van de overheid nodig om een samenleving te garanderen waarin mensen kunnen bloeien (en het evangelie vrij kan worden verkondigd). De overheid hoeft niet met de hulp van de politie dat goede leven voor mensen te regelen, maar ze moet wel de voorwaarden ervoor scheppen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het veilig is op straat en op de weg, dat kinderen niet met drugs én niet met drugsafval in aanraking komen, dat de inbreker in de kraag wordt gegrepen en de zware crimineel met vasthoudendheid wordt opgespoord. Vanwege de menselijke neiging tot het kwaad zal er altijd politie (en een Openbaar Ministerie en een leger) nodig blijven. Zoals er ook altijd inbrekers, criminelen en asociale autorijders zullen zijn.

Dat zwaard dreigt nu echter bot te worden. Of het blijft te lang in de schede door allerlei administratieve druk en regeltaken. Je kunt dat verklaren door ruim tien jaar neoliberaal bezuinigingsbeleid op de publieke sector, waaraan ook de wanorde bij de Belastingdienst en het UWV en de tekorten in het onderwijs en de zorg zijn te wijten. Maar met een extra zak geld los je de problemen vandaag nog niet op. In Nederland duurt de opleiding tot agent drie jaar, en dat is nog maar het begin. Om over het ontbreken van gezag maar te zwijgen. De bonden hebben gelijk: het enige dat nu helpt, is keuzes maken. Je concentreren op de taak waarvoor de politie op aarde is. Minder verkeerscontroles is – juist nu Nederland 100 gaat rijden op de snelweg – niet wenselijk. Niet de hoogte van de boete maar het gevoel altijd gepakt te kunnen worden, voorkomt onveilig gedrag op de weg, blijkt uit onderzoek. Wat al wel helpt, is het uitbesteden van de beveiliging bij evenementen en wedstrijden aan particuliere beveiligingsbedrijven. Want wie een feestje organiseert, mag dat best zelf betalen.