Nieuws

Bed, bad en brood

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) hield het maandag kort: hij zal de besluitvorming in het Comité van Ministers over bed, bad en brood afwachten. Dat kan: zo is de procedure. De overheid moet vreemdelingen zolang ze hier zijn met of zonder verblijfspapieren opvang bieden, heeft een toezichtcomité van de Raad van Europa uitgesproken. Maar dat is nog maar een advies van deskundigen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken moeten dat eerst nog overnemen.

Natuurlijk gebeurt dat; zo ging het enkele jaren geleden ook bij het op straat zetten van gezinnen. Toen wachtte het kabinet zelfs nog tot de Nederlandse rechter dat Europese ministersbesluit van toepassing had verklaard. Teeven had nu anders kunnen reageren en alvast ruimte kunnen geven voor opvang. Maar ja, de coalitie. En ach, Europa.

De Raad van Europa is niet de Europese Unie het vermaledijde Brussel. Het is een club van bijna alle Europese landen (47), een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog opgericht om mensenrechten en democratie in heel Europa te bevorderen. Dat is ook altijd een hoeksteen van het Nederlandse buitenlands beleid. We weten goed wat er in andere landen mis is. Maar als wijzelf op naleving van mensenre..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’