Geven met warme hand
Nieuws

Geven met warme hand

Een bejaarde man, lijdend aan een karakterveranderende vorm van dementie, maakt een nieuw testament op. Als hij nog geen jaar later overlijdt, blijkt tot verbijstering van de nabestaanden dat bijna zijn hele fortuin van 26 miljoen euro naar De Zonnebloem en het Leger des Heils gaat.

Deze goede doelen zijn zelfs juridisch eigenaar geworden van de villa waarin de 89-jarige weduwe woont. Haar rechtsgang tegen de psychiater van haar man (ND 25 oktober) werpt schel licht op een al jaren voortschrijdende ontwikkeling, dat onze welvaart steeds zwaarder gaat leunen op geërfd vermogen. Wijs vererven is een levenskunst.

Uit een overzicht van de veertig grootste goede doelen in ons land blijkt dat hun inkomsten uit levende schenkingen langzaam dalen, maar dat legaten dit verlies ruimschoots compenseren. In één jaar tijd stegen hun inkomsten uit erfenissen met ruim 10 procent. Inmiddels komt een kwart van de 840 miljoen euro die de veertig organisaties in één jaar incasseerden, uit nalatenschappen. KWF Kanker..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’