22 juli 2014 om 09:21

Nieuws Jan van Benthem

Israël vervult wens Hamas

Het Israëlische grondoffensief in Gaza heeft na een paar dagen precies opgeleverd wat Hamas ervan verwachtte: honderden Palestijnse doden en snel toenemende internationale druk op Israël.

Na de beelden van omgekomen Palestijnse kinderen, trokken in diverse Europese hoofdsteden, inclusief Amsterdam, duizenden demonstranten de straat op tegen het militaire geweld van Israël. Maar, zo vraagt bijvoorbeeld het Duitse blad Der Spiegel zich af, wie zag tussen de burgers in Gaza de onzichtbare strijders van Hamas, sommigen gehuld in vrouwenkleren met hun kalasjnikov onder hun sluier?

Het uitlokken van het Israëlische grondoffensief is lang door Hamas voorbereid. De terreurorganisatie heeft in ruim twee jaar tijd midden in dichtbevolkte woonwijken een arsenaal van naar schatting tienduizend raketten opgebouwd, waaronder ook Iraanse en Syrische langere afstandsraketten. Hamas heeft inmiddels 1800 raketten afgeschoten en nog eens drie- tot vierduizend zijn door Israëlische aanvallen vernietigd.

De opbouw van dit oorlogsarsenaal had maar één doel: Israël dwingen tot een nieuwe inval in Gaza. Daar heeft Hamas zon omvangrijk netwerk van ondergrondse tunnels en bunkers aangelegd dat het Israëlische leger zelf verwacht ze niet allemaal te kunnen vinden en vernietigen. De verrassende aanvallen, de afgelopen dagen, door Hamasstrijders in Israël via tunnels onder de grens met de Gazastrook onderstrepen dit. Ook die aanvallen hadden een duidelijk doel: het kidnappen van Israëlische militairen of burgers. De in de tunnels gevonden handboeien en bedwelmingsmiddelen zijn veelzeggend.

Hamas wist bij voorbaat de prijs die in mensenlevens zou worden betaald. Het wist dat de raketten militair gezien weinig voorstellen, met twee Israëlische burgerdoden na anderhalfduizend raketten. Het wist, na drie eerdere confrontaties, wat het zou betekenen als de Israëlische grondtroepen de woonwijken zouden intrekken. Arabische media als de krant Asharq Alawsat, de Arab News en de zender Al Arabiya soms genuanceerder in hun berichtgeving dan diverse westerse televisiejournaals wijzen hier ook op. Zij benadrukken ook dat er meer Syrische vluchtelingen zijn dan het totale aantal Palestijnen en dat in Syrië in twee dagen van gevechten met ISIS er alweer zevenhonderd doden zijn gevallen.

Toch moeten de Palestijnse burgerdoden ook Israël aan het hart gaan. Ook premier Netanyahu wist bij voorbaat dat zij de voornaamste slachtoffers zouden worden. Hij weet dat hij Hamas niet definitief kan kapotschieten zonder Gaza totaal te vernietigen. Hij weet hoe de positie van Israël beschadigd zal raken wanneer een groot aantal burgers wordt gedood hoe onbedoeld ook. Hij weet dat Hamas daarvoor Israël nog dieper de Gaza wil inlokken. Hopelijk weet hij de wijsheid te vinden hoe Israël die val kan vermijden.