Nieuws

Verantwoorde politiek

Het is alweer twee weken geleden dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de verzamelde oppositiepartijen uitnodigde voor onderhandelingen over de begroting voor 2014. De dag ervoor had premier Mark Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zowat een lamme arm gekregen van zijn handreikingen aan de diverse vragende partijen.

Wat we sindsdien op het Binnenhof en nabije omgeving hebben gezien, doet denken aan een kabinetsformatie. Een formatie is, op de keper beschouwd, een spel om de macht en dus machtsverdeling. Een van de eerste lessen is optellen naar een meerderheid die een coalitie kan vormen. De overige partijen moeten, al of niet geholpen door een zachte of sturende hand, de onderhandelingstafel verlaten. Dat..

In nog een ander opzicht lijken deze onderhandelingen op een re-formatie. Dat de regering en de coalitiefracties van VVD en PvdA proberen met D66, ChristenUnie en SGP tot een begrotingsakkoord te komen, heeft alles te maken met de Eerste Kamer. De kabinetsformatie van oktober vorig jaar bevatte een grote weeffout. In hun euforie dachten Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) dat ze een k..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in uw inbox

Duizenden mensen gingen u voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’