Nieuws

Onhoudbare kernenergie

Kernenergie heeft in Japan geen toekomst meer en wordt in de komende 28 jaar volledig afgeschaft. Als alternatief wordt veel meer nadruk op duurzame energie gelegd en zal Japan meer kolen en gas importeren. Een duidelijk plan, deze nieuwe energiestrategie van de Japanse regering, anderhalf jaar na de ramp in Fukushima. Maar het is een besluit om het eigen vege politieke lijf te redden, zoals de oppositie terecht zegt.

De regering was tot voor kort absoluut niet overtuigd van de noodzaak alle kerncentrales te sluiten. Nog geen maand geleden gaf premier Yoshihiko Noda geen krimp tijdens een ontmoeting met tegenstanders van kernenergie. Zijn standpunt was als uit steen gebeiteld. Het aandeel van kernenergie zou door de jaren heen wel teruggedrongen moeten worden, maar kon niet helemaal worden vervangen.

Nog geen maand later ligt dat kennelijk anders. Het is een afgedwongen koerswijziging. In een volksraadpleging koos de grootste groep burgers voor het geleidelijk afschaffen van kernenergie voor 2030. In de daaropvolgende serie publieke hoorzittingen bleek zeventig procent van de deelnemers voor deze keuze. Het rapport over de ramp in Fukushima speelde hierin een grote rol. Daarin werd gecon..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Maak direct een account aan bij de kwaliteitskrant van christelijk Nederland.

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’