Nieuws

Orde en vrijheid in de kerk

De synode van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) heeft deze week een volgende stap gezet op weg naar een nieuwe kerkorde. Het gaat om een lijvig boekwerk, waarin men meer heeft vastgelegd dan vroeger. De vraag is of dat een gelukkige ontwikkeling is.

Een kerkorde is nodig om zowel intern als naar buiten toe (bijvoorbeeld naar de wereldlijke rechter) te weten waaraan je elkaar kunt houden. Protestanten hebben zich daarbij veelal beperkt tot het noodzakelijke en veel 'in de vrijheid van de plaatselijke kerk gelaten'. Dat heeft te maken met hun kerkvisie, die (meestal) niet uitgaat van een landelijke kerk met afdelingen, maar van plaatselijke ..

Dat hun nieuwe kerkorde dikker is uitgevallen, heeft deels te maken met veranderde maatschappelijke omstandigheden, die uitvoeriger regelingen nodig maken. Maar voor een deel is het ook een keus. De deskundigen die de kerkorde hebben ontworpen, hebben gewoon meer willen vastleggen (en de synode is hen daarin vooralsnog gevolgd). Vanuit een goede intentie. Zij wilden namelijk een zakelijk-tec..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’