9 augustus 2012 om 08:47

Nieuws Marc Janssens

Voetbalrechten

Groot was de blijdschap in voetbalminnend Nederland, toen de NOS in 2008 na vier jaar de samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de eredivisie weer mocht uitzenden. Sinds 2004 waren die rechten in handen gekomen van de commerciële zenders Talpa en RTL, en dat was de kijker niet goed bevallen.

Vooral de zondagavond was voor velen, onder wie ook veel christenen, niet meer wat het geweest was. Het voetbal werd onderbroken door vervelende reclameblokken en lange analyses, en tot overmaat van ramp waren de aantrekkelijkste wedstrijden naar het eind van de uitzending geschoven.

Onder het motto zeven uur, bord op schoot was daarom campagne gevoerd om de voetbalrechten weer aan de NOS te geven. Voetbal kijken was een recht voor iedereen en mocht niet door commercieel gedoe ontsierd worden.

megadeal

Met de gisteren naar buiten gekomen megadeal tussen mediamagnaat Rupert Murdoch en Eredivisie Media staat dit heilige Hollandse huisje opnieuw op omvallen. Het miljoenencontract is goed nieuws voor de voetbalclubs, die hun begrotingen maar moeilijk rond kunnen krijgen. Maar of voetbalkijkend Nederland er ook bij is gebaat, is de vraag.

Murdoch wil zijn investering van een miljard natuurlijk terugverdienen en zal dit doen door live-uitzendingen aan te bieden achter de betaalpoort. Gratis samenvattingen in de vroege avond staan dat verdienmodel behoorlijk in de weg. Weliswaar verplichten Europese regels de samenvattingen op een voor iedereen toegankelijk net aan te bieden, maar over tijdstip of duur daarvan wordt niets gezegd. Deskundigen menen dan ook dat de zondagvoetbalavond door de mediarevolutie van Murdoch zal veranderen. De kijker kan straks kiezen: of tegen betaling live een wedstrijd op tv zien, of later op de avond nog even gratis de samenvattingen scoren.

Europese top

Hoe heilig het zeven uur, bord op schoot voor velen ook is, zo erg is die revolutie nu ook weer niet. Er zitten zelfs positieve kanten aan. Voor veel fanatieke voetballiefhebbers, omdat Nederland via de extra inkomsten weer aansluiting kan krijgen bij de Europese top. Voor de belastingbetaler, omdat veel voetbalclubs nu nog door (lokaal) overheidsgeld gesteund moeten worden.

Maar ook voor de realiteitszin van de Nederlandse burger. De SP heeft al Kamervragen gesteld omdat er niet getornd zou mogen worden aan de bestaande uitzendingen. Het is echter zeer de vraag of de staat wel dat soort garanties moet bieden. De overheid is er immers niet voor om via de publieke omroep een enorm geldbedrag te bieden, dat mogelijk in de zakken van Murdoch verdwijnt.

kijkende burger

En zo levert de revolutie voor de kijkende burger ook wat op. De megadeal onderstreept nog eens dat profvoetbal big business is geworden. De kijker komt daarmee voor de reële vraag, waaraan hij zijn tijd en geld wil besteden. Op zondag en in de rest van de week.