3 juli 2012 om 08:03

Nieuws Jan van Benthem

Keniase christenen doelwit

Naar de kerk gaan was niet vanzelfsprekend, zondag in de Keniase grensstad Garissa. Bij iedere kerk stonden twee politieagenten voor de ingang.

De Somalische islamitische terreurbeweging al-Shabaab had immers de oorlog verklaard aan de christenen in Kenia. Maar twee agenten bleken niet voldoende om vastbesloten terroristen tegen te houden. Het gevolg is bekend. Twee kerken aangevallen, zeventien doden, vele tientallen gewonden. En eindelijk schrok de wereld op.

Gaat de terreur nu ook huishouden in Kenia, uitvalsbasis voor vele organisaties in Oost-Afrika? Maar christenen betalen al maanden de prijs voor de Keniase strijd tegen het extremistische al-Shabaab in buurland Somalië. Zowel in de hoofdstad Nairobi als in de havenstad Mombasa zijn kerkelijke bijeenkomsten aangevallen.

terreur

De aantallen slachtoffers waren steeds te klein om het nieuws te halen, net als bij vergelijkbare aanslagen op enkele bars, een winkelcentrum en een busstation. Toch zijn deze aanvallen zeer gevaarlijk in het etnisch en religieus verdeelde Kenia, dat begin 2008 nog werd verscheurd door een golf van etnisch geweld.

Nieuwe verdeeldheid en haat zaaien is precies het doelwit van al-Shabaab, dat in Somalië zelf in het nauw is gedreven door de Afrikaanse Unie, het Somalische leger en Keniase troepen. Kenia, met zijn grotendeels christelijke bevolking, is vrijwel het enige regionale toevluchtsoord voor de Somaliërs die de islamistische terreur willen ontvluchten. Die toevlucht wil al-Shabaab hen ontnemen, met de aanvallen op de Keniase kruisvaarders.

actief

Daarnaast vormen de aanvallen op Kenia zon bedreiging voor de regio dat de VS een miljoenenprijs op het hoofd van zeven al-Shabaableiders hebben gezet. Europa is hier nauw bij betrokken. Niet alleen door de strijd tegen de piraten, die nauw samenwerken met de terroristen, maar ook door Europese burgers die zich aansluiten bij al-Shabaab.

Vorige maand werd bekend dat meerdere Nederlanders actief zijn bij de al-Shabaab. Al eerder arresteerde de Keniase politie een aantal Nederlanders die op weg waren om zich bij al-Shabaab aan te sluiten. Groot-Brittannië is op dit moment in Kenia op zoek naar de weduwe van een van de aanslagplegers op de ondergrondse in Londen.

gevaar

Zij zou betrokken zijn bij een aanslag in Mombasa, vorige week. Dergelijke terroristen kunnen met hun opgedane ervaring terugkeren naar Europa om daar op een geschikt moment toe te slaan. Het Westen kan daarom niet maar toekijken hoe het geweld Kenia in gevaar brengt, zoals het eerder Somalië heeft verwoest.

Tegelijk moeten we erkennen dat de christenen in Kenia vooral in gevaar zijn doordat ze als kruisvaarders worden gelijkgeschakeld met het Westen. Met ons. Als we ze al niet als broeders en zusters zagen, zorgt al-Shabaab daar wel voor.