Nieuws

België

Ogenschijnlijk zijn de overeenkomsten tussen de verkiezingsuitslag in Nederland en België groot. Net als het CDA heeft het Vlaamse CD&V zondag enorm verlies geleden ten gunste van een relatieve nieuwkomer. Wist in Nederland Geert Wilders met zijn PVV definitief door te breken, in Vlaanderen was het de beurt aan historicus Bart De Wever met zijn Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Deze Vlaams-nationalistische N-VA, die Vlaanderen op termijn zelfs onafhankelijkheid wil geven, is opeens de grootste van heel België geworden. Gevolg is dat de christendemocraten evenals in Nederland de premier kwijtraken. Waarschijnlijk gaat deze post nu naar de Franstalige politicus Elio di Rupo van de Parti Socialiste, die in Wallonië de meeste stemmen heeft behaald.

Maar daarmee houdt de overeenkomst ook op. België is door zijn unieke samenstelling van een Franstalig en een Nederlandstalig deel nauwelijks met een ander land te vergelijken. De winst van De Wever stoelt op dezelfde golven van bestuurlijke en maatschappelijke onvrede, waarop eerder de christendemocraten van Yves Leterme in 2007 wonnen. De afgelopen drie jaar heeft de federale regering echt..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’