11 september 2003 om 17:00
Commentaar
P.A. Bergwerff
Luister naar

Na 2 jaar

Vandaag precies twee jaar geleden boorden drie door islamitische terroristen aangestuurde passagierstoestellen hun neuzen in de zenuwcentra van de Amerikaanse militaire en financiële wereldheerschappij.

Vrijwel direct zwoer de Amerikaanse regering, nee geen wraak, maar wel vergelding. En die zou dusdanig in de internationale samenleving moeten ingrijpen, dat een herhaling van 11 september voortaan onmogelijk zou zijn. Die mondiale 'verbouwing' dreigt echter te stagneren.

Het eerste wapenfeit in de strijd tegen de 'machten van het kwaad' was de inval in Afghanistan, waarbij weliswaar de holen van el-Qaeda werden uitgerookt, maar die de terreurbeweging en haar leiders niet in het hart trof en ook allerminst tot een stabiele politieke en militaire situatie in het land zelf leidde.

Wat volgde was een 'preventieve' oorlog tegen Irak, die gerechtvaardigd werd door tot op heden niet bewezen vooronderstellingen betreffende banden tussen Saddam en Bin Laden en - vooral - de aanwezigheid van massavernietigingswapens. Net als in Afghanistan verliep de strijd zelf voorspoedig, maar laat het 'winnen van de vrede' inmiddels op zich wachten.

Voeg daarbij het feit dat in die twee jaar weliswaar geen Twin Towers meer zijn geraakt door terroristische acties, maar doelen elders in de wereld des te meer. Meer dan duizend mensen kwamen er bij om, grofweg een derde van het aantal slachtoffers op 11 september 2001. Bedenk verder dat de verhouding met Europa mede door het solistische optreden van de VS danig verstoord is en men kan zich iets voorstellen van het aanhoudende geschamper over Bush en zijn haviken onder de verlichte media-elite bij ons en elders.

Iets, want kritiek is slechts dan geloofwaardig wanneer zij gepaard gaat met ten minste een begin van antwoord op de vraag hoe het dan allemaal wél had gemoeten. Immers, dat er opgetreden moest worden tegen het internationale terrorisme vormde na 11/9 geen punt van discussie, ook niet onder de linksige intelligentsia. Maar van deze zijde werd veelal weinig tot niets vernomen aan houtsnijdende alternatieven voor de Amerikaanse aanpak. Utopistisch babbelen over de mogelijkheden van daadkrachtig optreden van 'de internationale gemeenschap' behoort namelijk niet tot die categorie.

Inmiddels kan niet ontkend worden dat de Amerikanen kans hebben gezien ook in bredere kring de aanvankelijke sympathie na 11/9 op z'n minst onder druk te zetten. Dat heeft alles te maken met de arrogantie in hun optreden, het naar 'welbegrepen eigenbelang' neigende isolationisme in hun politiek en de eenzijdigheid van hun aanpak. Zeker een zich noemende christelijke natie zou moeten beseffen dat met paarden en zwaarden alléén, kwaad niet te beteugelen is.

Wie wel miljarden dollars investeert in bewapening, maar niet of nauwelijks thuis geeft als het gaat om de bestrijding van armoede en honger of van ander kwaad op plekken waar niet direct gevaar voor de eigen belangen te duchten is, is niet zo geloofwaardig. Die ongeloofwaardigheid, versterkt door de halve waarheden ter rechtvaardiging van het optreden in Irak, zou wel eens de achilleshiel van het streven naar een Pax Americana kunnen blijken te zijn.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.