Nieuws

Donker

Lichtuitstoot, lichthinder en lichtvervuiling. Drie woorden die vijfentwintig jaar geleden nog niet eens bestonden. Sluipenderwijs zijn de gebieden in Nederland die 's nacht donker zijn kleiner en schaarser geworden. Straatverlichting, reclame, in het licht badende industrieterreinen, sportvelden en gebouwen hebben zich langzaam maar zeker over het land verspreid. Wie nu klein is, loopt de kans later alleen nog op vakantie in een ver oord de donkere pracht van de sterrenhemel te kunnen aanschouwen en beleven.

Vanwege deze problematiek startten de Stichting Natuur en Milieu en twaalf milieufederaties deze week de campagne 'Laat het donker donker zijn'. De nadruk ligt hierbij op de schoonheid van de nacht en op wat men noemt de 'oerwaarde' van de sterrenhemel. Donkere nachten zouden van belang zijn voor het welzijn van mens en natuur.

Het is met lichtvervuiling als met de herschikking van het landschap en het broeikaseffect. De technische mogelijkheden van vandaag maken dat de trage verandering van het aanzien van de aarde ineens dramatisch is versneld. Natuurlijke grenzen tellen niet meer. En waar de eventuele nadelige gevolgen daarvan nauwelijks bekend zijn of pas op lange termijn voelbaar worden, is de behoefte daarove..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’