30 december 2005 om 08:22
Commentaar
Beste Reitze
Luister naar

Oorzaak

De vorige keer kregen we het over het mogelijke ontstaan van homoseksualiteit. Er doen daarover allerlei theorieën de ronde. Zo zou een afwezige vader of een te zorgzame moeder een oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van homoseksualiteit. In dergelijke theorieën heb ik me nooit herkend en in de gesprekken met een hulpverlener die ik heb gehad, is dat nooit echt aan de orde gekomen.

Ik heb het idee dat veel christelijke homo's en lesbiennes naar een hulpverlener toestappen. Vaak wordt dit gegeven gebruikt als een soort bewijs dat er iets mis is met homoseksualiteit. Maar ik heb uit gesprekken met hetero's gemerkt hoeveel vragen van homo's ook de hunne zijn. Zoveel verschillen we dus ook weer niet van elkaar!

Het is nog steeds de vraag waar bepaalde problemen vandaan komen. In de huidige westerse context is intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht - vooral tussen mannen - nogal problematisch. Ook de krampachtigheid waarmee in christelijke kringen vaak met homoseksualiteit wordt omgegaan, kan ertoe leiden dat er dingen misgaan in de psychosociale ontwikkeling van homo's.

Vaak ontdek je je homoseksuele geaardheid in de kwetsbare fase van de pubertijd. Als het liefhebben van en het verlangen naar mensen van hetzelfde geslacht raar en zondig wordt gevonden dan kan juist dat leiden tot een verwrongen seksualiteitsbeleving. Als het verlangen er niet mag zijn, dan verdwijnt het niet, maar wordt het sterker en misschien zelfs obsessief.

Ieder mens wordt geboren met verlangens. We kunnen niet zonder liefde, aanraking, contact. In mijn brochure Hand in hand beschreef ik hoe in mijn verlangen naar een vriend het verlangen zat naar de vervulling van een leegte in mijzelf. Ik heb daar de mogelijkheid opengelaten dat deze mechanismen eigen zijn aan mijn geaardheid. Inmiddels heb ik steeds meer het idee gekregen dat homoseksualiteit niet hetzelfde is als narcisme.

Ik denk dat zowel heteroseksuele als homoseksuele gevoelens een aanleiding tot zonde kunnen zijn, maar tevens een uitdaging tot groei. Het doet me denken aan het misschien bekende model van kerneigenschap-valkuil-allergie-uitdaging. Ik heb bijvoorbeeld de eigenschap dat ik goed werk wil afleveren. Mijn valkuil is daarbij dat ik verval tot perfectionisme, ik ben 'allergisch' voor nonchalant gedrag en het is voor mij een uitdaging soms ook wat minder perfect werk af te durven leveren. Dit model laat zien hoe het goede en het slechte dicht bij elkaar liggen.

Dat inzicht wordt binnen gereformeerde en evangelische kringen gemakkelijk vergeten: Als iets fout is, is het helemaal fout. Zo worden zonden 'dingen' in plaats van een verduistering van wat goed is, zoals Augustinus over het kwaad spreekt. Op een vergelijkbare manier denk ik dat je je (homo)seksualiteit op een goede en op een slechte manier kunt gebruiken.

Hoe is eigenlijk jouw persoonlijke ervaring hiermee? En wat kun je vertellen uit ervaringen met andere homo's die je helpt bij Different? Mijn beeld is dat jullie heel duidelijk werken vanuit de gedachte dat homoseksualiteit altijd met scheefgroei te maken heeft. Dan denk ik: beseffen jullie wel dat jullie als orthodox-christelijke hulpverleningsinstantie maar een zeer beperkt deel van de homogemeenschap in beeld krijgen?

Er kan zich namelijk een vorm van gezichtsbedrog voordoen. De mensen die bij Different komen, hebben een hulpvraag, stellen die en doen dat aan een orthodox-christelijke hulpverlener. Buiten beeld blijven de mensen die jullie visie op homoseksualiteit en de Bijbel niet delen of die geen hulpvraag stellen of hebben. Misschien omdat bij hun er geen of weinig sprake is van 'scheefgroei'.

Elke keer als ik mensen hoor zeggen dat homo's iets van zichzelf zoeken in de ander, voel ik iets van vermoeidheid en irritatie bij mezelf. Misschien is dat wel zo, denk ik dan, maar moet ik dan blijven zoeken tot ik echt iets heb gevonden wat fundamenteel mis is en wat inherent is aan mijn homoseksuele geaardheid? Ik heb naar mijn indruk vele malen meer dan de gemiddelde christelijke heteroseksueel nagedacht over en gereflecteerd op mijn persoonlijkheid en seksualiteit. Wanneer heb ik genoeg 'zelfonderzoek' gedaan? En wie beslist wanneer het genoeg is? De hetero's?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Hartelijke groet,

Mark

Mark Westergraaf is auteur van de brochure 'Hand in hand', uitgegeven door de werkgroep Contrario.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die psalmwoorden op de VU zijn juist bevrijdend. Dat dat niet herkend wordt, is verdrietig

De Vrije Universiteit schrapt de Bijbelwoorden aan het begin en eind van elke plechtigheid. Eigenlijk is het verwonderlijk dat dit gebruik het nog zo lang heeft volgehouden.

Afbeelding

In psychisch ziek Nederland moet het leven een feestje zijn (maar dat is het lang niet altijd)

Dat het leven vaak helemaal niet maakbaar is en veel tegenslag kent: daar moet het in de strijd voor een betere mentale gezondheid in Nederland veel vaker over gaan.

Afbeelding

Om milieunormen te stellen heb je een machtige markt nodig

Om de spilzieke verpakkingsgewoonten van multinationals te veranderen, heb je de macht nodig van een grote markt: de Europese Unie. Ons eigen land is bepaald geen voortrekker op het gebied van verpakkingsbesparing.

Afbeelding

Saoedi-Arabië als gastland van het WK in 2030 lijkt te bizar voor woorden, maar de deur staat open

In 2023 wordt de voorzitter van de FIFA gekozen. Als Gianni Infantino zijn functie behoudt, staat de deur open voor een nog veel problematischer land dan Qatar. De KNVB zou vierkant tegen zijn herverkiezing moeten zijn.

Afbeelding

De stem van beneden tegenover de almacht van de Chinese communistische partij

De protesten in China laten zien dat onder een jonge generatie wel degelijk de roep naar meer vrijheid en democratie bestaat. Maar het regime van Xi Jinping weet weinig andere antwoorden dan nog meer repressie.

Afbeelding

De volgende revolutie in de consumptiemaatschappij: winkelen zonder de straat op te gaan

De nieuwste revolutie in de consumptiemaatschappij kwam door corona in een hoogste versnelling. De magazijnwerkers en pakketbezorgers die dit mogelijk maken verdienen meer aandacht en beloning.

Afbeelding

De beste rem op migratie is een andere economie

Plannen voor een gezamenlijk Europees asielbeleid lopen al jaren vast op politieke onwil. Intussen houden arbeidsmigranten de raderen van ons dolgedraaide koopjes- en thuisbezorgparadijs draaiend.

Afbeelding

Kijk in de spiegel van het ‘WK van de schaamte’ en zie je eigen hebzucht

De WK-stadions zijn gebouwd op de dood en lijden van anderen. Maar geldt dat eigenlijk niet voor alle weelde en luxe in ons leven? We kunnen ons ervoor schamen. Zeker. Maar daar help je niemand mee. Hoe dan wel?

Afbeelding

Een genie is omgevallen. Wat blijft er over van de vrije cryptowereld?

De steenrijke cryptohandelaar Samuel Bankman-Fried dreigt in zijn val de wereld van de virtuele munten mee te slepen. Een nieuw debacle lijkt in de maak. Toezicht is nu het toverwoord.