28 januari 2017 om 03:00
Commentaar
Wim Houtman
Luister naar

Drama en dans

Er is ‘onvoldoende Bijbelse grond’ om dans en drama een plek te geven in de eredienst. Dat sprak de christelijk-gereformeerde synode donderdag uit. Met zo’n benadering zet je hoog in. In de eredienst mag je dan alleen doen wat de Bijbel zelf aangeeft. Maar is er Bijbelse grond om de Psalmen – met hun veelkleurige inhoud en emoties – om te zetten in berijmde gezangen die allemaal ongeveer hetzelfde klinken? Of om een halfuur te preken? Vergeleken met Paulus in Troas (Handelingen 20) is dat rijkelijk kort. Jezus zelf geeft één aanwijzing voor de eredienst: avondmaal vieren. Dat doet de gereformeerde traditie dan weer niet zo vaak. Paulus duidt aan dat ‘iedereen iets bijdraagt’ als de gemeente samenkomt. Ook dat gebeurt zelden.

In de gereformeerde eredienst staat het Woord centraal. Maar dat is wat anders dan ‘woorden’. Het is het Woord van God dat mens is geworden, onder ons gewoond heeft, kinderen zegende, met zondaren at en de geest gaf aan een houten kruis. Het geloof is uit het gehoor, zegt Paulus. Dat is logisch: hoe kun je het evangelie aanvaarden als je er niet van gehoord hebt? Onze cultuur spreekt niet alleen Nederlands, maar ook de taal van beelden, symbolen en handelingen. Dit synodebesluit kan pogingen om Gods boodschap kracht bij te zetten, de pas afsnijden.

En toen dat besluit gevallen was, gebeurde er iets. Er kwam pijn op tafel en gevoelens van afwijzing. Synodeleden erkenden over en weer dat ze het moeilijk vonden het met elkaar uit te houden; maar ze wilden het wel.

De CGK zijn een klein, maar geschakeerd kerkgenootschap. Er is weleens gezinspeeld op een herverkaveling op het gereformeerde erf. De ‘moderne’ vleugel zou het kunnen vinden met de vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden, de ‘bevindelijke’ vleugel meer richting de hersteld-hervormden. Maar misschien kunnen de christelijk-gereformeerden juist een voorbeeld van eenheid zijn – ook breder dan zijzelf. Een kerk met liefde voor Jezus, voor de Schrift en voor de wereld, met onderlinge verschillen waarvoor je elkaar niet loslaat. Kerk in de ruimte van de Geest.

Nu kijken we nog in een wazige spiegel, nu is ons kennen nog beperkt – dat zegt Paulus ook. Het zou helpen als kerkelijke besluitvorming iets van die behoedzaamheid zou hebben. Niet: de Bijbel geeft geen grond, maar: wij hechten aan traditie en zien leeuwen en beren langs de weg. Niet: overdopen is een ‘ernstige zonde’ (zoals de synode van de Gereformeerde Gemeenten deze week uitsprak), maar: wij zien er geen ruimte voor – al zijn we blij met de vernieuwing van je geloof.

Straks pas zullen we volledig kennen, zoals we zelf gekend zijn.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.