Nieuws

Schilderijen Rembrandt weer thuis

Vijfhonderd gulden moesten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, beiden begin twintig jaar, er in 1634 voor neertellen. Ter gelegenheid van hun huwelijk een jaar eerder wilden ze dat de toen nog jonge schilder Rembrandt van Rijn twee levensgrote portretten van hen beiden zou maken. Dergelijke portretten waren voorbehouden aan de belangrijkste adel in Europa en dus gaven Soolmans en Coppit een statement af: het schilderij liet zien dat zij tot de top van Europa behoorden. Een kleine vier eeuwen later is de prijs van de schilderijen met de roem van de schilder naar een veelvoud ervan gestegen. Maandag werd bekend dat kabinet en Rijksmuseum samen 160 miljoen euro neertellen om de schilderijen, die wel ‘de broer en zus van de Nachtwacht’ worden genoemd, weer naar Nederland te krijgen. Is zo’n recorduitgave van 80 miljoen euro voor een kunststuk door de overheid te rechtvaardigen, zeker als je beseft wat Nederland met zo’n bedrag allemaal niet voor noodzakelijks in binnen- en buitenland kan doen?

In 1998 barstte er een dergelijke discussie los, toen Nederland ruim tachtig miljoen gulden neertelde voor de Victory Boogie Woogie uit 1944 van Piet Mondriaan. Een onvoorstelbaar bedrag, waarbij het kabinet weliswaar betrokken was, maar waarover de Kamer slechts achteraf haar zegje kon doen. Dat laatste is nu anders. Er is weliswaar geen debat geweest over de v..

Nu is het natuurlijk onzin dat de overheid alleen mag bijspringen als kunst- en cultuuruitingen breed gedragen worden. Juist wanneer kunst in de markt alleen niet overleeft, is steun van de staat gerechtvaardigd. Het is daarom mooi dat nu het om een populaire Rembrandt gaat, het Rijksmuseum met particulieren en stichtingen een substantiële bijdrage levert. De es..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’