Troonrede
Nieuws

Troonrede

Maar vooruit, er kwamen best aardige bijzinnen voorbij. Zo belooft de regering dat ze met een strategische visie komt op de energievoorziening, nu ze in Groningen de gaskraan allengs dichter draait. Waterveiligheid krijgt van dit kabinet ‘hoge prioriteit’, en bij de renovatie van de Afsluitdijk worden kustbescherming, natuurontwikkeling en energieopwekking intelligent gecombineerd. De verwaarloosde krijgsmacht krijgt herstelgeld. Extra geld komt er ook om de vermenging van boven- en onderwereld aan te pakken. En zowaar een woord van verontschuldiging: aan mensen die door dit kabinet in de knel zijn geraakt – ‘zoals bij het persoonsgebonden budget’ – belooft de Koning beterschap.

De invaliditeit van deze Troonrede was vergelijkbaar met de kreupele aanhef van dit commentaar. Geen inleiding die appelleert aan het actuele levensgevoel; geen opbouw en toonsoort waaruit urgentie blijkt; geen timing die aansluit bij de hartslag van de samenleving; geen taal die inspireert en motiveert; geen samenhang die het vertrouwen wekt dat deze regering é..

Troonredes waren wel vaker zulke zielloze opsommingen van beleidsmaatregelen: elk ministerie één alinea, tot een verbale hutspot gestampt zoals eens het Koningslied. Maar zelden klonk zo’n gelegenheidscompositie zó misplaatst als het verhaal dat koning Willem-Alexander gisteren moest voorlezen. Minutenlang dwarrelden tijdloze economische tonen door de Ridderzaal..


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’