Nieuws

Angst in het avondland

De vluchtelingencrisis heeft Europa in grote verlegenheid gebracht. Ook Angela Merkel heeft er geen pasklaar antwoord op. Ja, ze heeft een week geleden de grenzen opengezet, toen de stroom niet te houden was. Duitsland rekent nu op 800.000 asielzoekers dit jaar. ‘Wir schaffen das’, heet het. Misschien kan Europa zelfs de vier miljoen Syriërs wel aan die momenteel in de regio worden opgevangen. En ook nog wel een miljoen van wat we hier ‘gelukszoekers’ noemen uit andere delen van de wereld. Dat zit je nog maar op een procent van de bevolking van de Europese Unie. Maar moeten we stimuleren dat die allemaal hierheen komen? Kunnen open grenzen blijvend het antwoord zijn?

Laten we niet bang zijn, maar trots – dat zo veel mensen naar ons toe willen komen en dat wij hen kunnen helpen, zei Europees voorzitter Jean-Claude Juncker deze week. Angela Merkel gaf een week eerder nog een ander antwoord op die angst. Iemand vroeg hoe zij Europa wil beschermen tegen islamisering, nu er zo veel moslims als vluchteling binnenkomen. Ze zuchtte ..

Zo’n antwoord kun je je van een Rutte, Cameron of Hollande moeilijk voorstellen. In Europa is Merkel misschien wel de enige politicus met nog een beetje moreel gezag. In haar land zijn – voor dit moment – de brandaanvallen op asielzoekerscentra naar de achtergrond verdwenen en worden vluchtelingen met open armen begroet.


Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis

Vijf artikelen per maand gratis

Het belangrijkste nieuws in je inbox

Duizenden mensen gingen je voor

Heeft u al een account? inloggen


Bij het aanmelden ga je akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .

Commentaar

meer ‘Commentaar’