21 april 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Danken voor de EO

Hoeveel van de vijftig jaar dat de EO bestaat, zou er nu al besteed zijn aan het beoordelen en bekritiseren, evalueren en alarmeren, en soms héél bescheiden wat complimenteren van deze omroep? Al dat zelfbeklag, het móét wel met de protestantse wijze van geloven te maken hebben. Alles wat goed ging, was aan God te ­danken; wat spaak liep, daarvoor worden mensen aansprakelijk gesteld.

Mensen – vanaf het prille begin waren er héél veel ­betrokken bij de Evangelische Omroep. Oprichters en ‘prominenten’, programmamakers en presentatoren, bestuurders, dominees, journalisten en evangelisten. Het is mode, mensen die gezicht aan een organisatie geven als exclusief ‘merk’ te positioneren: personal branding. Onbedoeld kent de EO dat al decennialang. Feike ter Velde of Jan van den Bosch, Henk Binnendijk of Andries Knevel: ze waren elk een fenomeen op zich. En net als een politieke partij, brengt een omroep ook ‘oudgedienden’ voort. Sommigen met het generaal-buitendienst-syndroom; dan ga je ook dertig jaar na je vertrek nog als ‘oud-EO-directeur’ door het leven.

Veel van wat er op de EO valt aan te merken, is gewoon ­ingebakken in het concept ‘omroeporganisatie’. Het ontwerp daarvoor komt uit de Omroepwet. En ook veel veranderingen in de daaropvolgende decennia waren antwoorden op wijzigende kaders. Zo beschouwd laat de geschiedenis van de EO zien hoe belijdende christenen in ons land zich verhielden tot de veranderende, seculariserende samenleving en haar spelregels.

De EO van 50 jaar geleden: dat is orthodox protestantisme waar kerkelijk opgevoede 50-plussers (de ‘Pauw-­generatie’) nu nog weerzin tegen voelen. Burgerlijk, maar ook antithetisch, confronterend en moraliserend – naar eigen definitie vooral profeterend. En de EO van nu: dat is het goed geïntegreerde christendom van de 21e eeuw. Belangstellend, wellevend en aangepast – naar eigen definitie vooral dienend en liefhebbend. Schurend soms, maar niet meer scherpslijpend.

De vraag wat de EO voor ons land betekent, is het simpelst te beantwoorden met een tegenvraag: wat zou Nederland missen zonder EO. In veel programma’s stelt de omroep levens- en zingevingsvragen aan de orde die je bij andere zendgemachtigden niet hoort. Ze brengt programma’s waarin de Bijbel, het christelijk geloof en het na­volgen van Christus méér dan traditie en folklore is. En ze is een verzamel- en ontmoetingsplaats waar christenen uit diverse kerken en richtingen met elkaar manieren zoeken om het evangelie in onze tijd en context te communiceren. Zó veel vrijheid van godsdienst en geloofscommunicatie – dat is internationaal gezien een zeldzaam Godsgeschenk.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?