12 juli 2017 om 19:52
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Kerkelijk comfort

Kerkbouw en gemeentestichting: daarvan zouden christenen blij, en onkerkelijken nieuwsgierig moeten worden. Maar de werkelijkheid is minder stichtelijk.

De filiaalvorming van Christengemeente Doorbrekers in Alblasserdam, een kolossaal nieuw gebouw voor de Gereformeerde Gemeente in Yerseke: het zijn gênante uitwassen van comfortabel, consumptief en naar ­binnen gericht christendom.

Dat de Gereformeerde Gemeente in Yerseke over de tweeduizend zitplaatsen gaat, komt niet doordat dit kerkverband landelijk groeit en bloeit. De jarenlang gestage stijging van het ledental, door geboorte van doopleden, stagneert. Elk jaar vertrekken honderden ­leden. Maar heftiger is het effect van binnenlandse migratie: jonge­ ­gezinnen trekken naar dorpen waar de reformatorische basisschool en de kerk lekker dichtbij zijn. In een dorp als Waarde (vlakbij Yerseke) is al meer dan de helft van de inwoners lid van de gereformeerde gemeente ter plaatse. In Wemeldinge daarentegen, een paar kilometer de andere kant op, werd het leeggetrokken kerkje in 2004 opgeheven. Ook meer stedelijke Zeeuwse gemeenten, zoals Goes en Middelburg Centrum, krimpen. Om nog maar te zwijgen van de Randstad: de grote Boezemsingelkerk in Rotterdam, ooit standplaats van de illustere dominee en SGP-­leider Henri Kersten, wordt met sloop bedreigd.

Naast de reformatorische volksverhuizing, is ook de geloofsleer van de Gereformeerde Gemeenten debet aan het ontstaan van klonterkerken. De hoge drempel voor het predikambt houdt de schaarste aan dominees in stand. Gemeentesplitsing, of nog simpeler: dubbele diensten houden, is geen optie als je geen voorgelezen preken maar bevoegde voorgangers live wilt horen.

De kathedraal van Yerseke krijgt 350 parkeerplaatsen – terwijl het geen streekgemeente is; de buurdorpen hebben hun eigen gereformeerde gemeente. Dat is anders bij evangelische megakerken zoals Doorbrekers: daar hebben bezoekers vaak veel kilometers achter de wielen als ze de theaterzaal betreden. Toch gaat Doorbrekers (gesticht door ex-leden van de Gereformeerde Gemeenten) juist daar zitten waar het al barst van de kerken en christenen: Barneveld, Amersfoort, Zwolle, Goes, en nu dus de Drechtsteden. De ervaring is dat zulke aansprekende megakerken vooral bekeerlingen trekken die de ‘traditionele’ kerk waarin ze opgroeiden voor Geesteloos of zelfs dood verklaard hebben.

Afscheiden, iets nieuws en waars beginnen, veilig op één hoop gaan zitten: dat gaat Nederlandse christenen beter af dan trouw verder ploeteren met de dolende en kwijnende gemeenschap waarin God je geplaatst en geroepen heeft, en zijn werk met je begonnen is.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.