21 juli 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Hemelwater

Per dag neemt de verharding van ons land toe met naar schatting 10 hectare. Door de bouw van huizen en bedrijfsgebouwen, door aanleg van wegen, maar ook doordat particulieren hun erf en tuin betegelen. In een zo dichtbevolkt land heeft dat verstrekkende gevolgen. Die worden nog vergroot door de klimaatverandering, zoals we ook deze zomer ervaren: hoge temperaturen ­afgewisseld door tropische plensbuien. Zowel die hitte als de stortvloed van hemelwater kan op plaatsen met veel verharding niet snel genoeg weg. Het water kan er niet in de grond wegzakken, maar stroomt af naar de riolering – totdat de putdeksels omhoog komen. En de hitte blijft er hangen, tussen de huizen en boven het zinderend plaveisel. In versteende stadswijken kan het zomaar een paar graden heter zijn dan even verderop, in groener gebied, op hetzelfde moment.

Om tijdens een tropische bui het regenwater op te vangen, is per hectare verharding bijna vijfhonderd kubieke meter waterberging nodig. In het ontwerp van nieuwe wijken en wegen wordt daarmee gerekend. Maar als in bestaande woonwijken steeds meer grasveldjes, borders en grindtuinen plaatsmaken voor ­tegels, wordt de capaciteit van het rioolstelsel niet ­navenant uitgebreid. Dus zullen riolen daar sneller overstromen, met alle overlast vandien.

En het is nog een enorme verspilling ook. Rioolbuizen hebben een grote doorsnede: niet omdat er dagelijks zo veel huishoudelijk afvalwater wordt geloosd, maar omdat ze berekend moeten zijn op extreme buien die slechts eens in de zoveel jaar vallen. En áls het zo hard regent, raken zuiveringsinstallaties over hun toeren van al het schone hemelwater dat ze verstouwen.

Er is een lijnrecht verband tussen de verharding van ons grondoppervlakte en de kosten van onze riolering. Waterschappen moeten minstens zoveel investeren om klaarhelder regenwater af te voeren, als wat nodig is om alle menselijke ontlasting, bad- en waswater te reinigen. Dus is het logisch als burgers niet alleen een zuiveringsheffing betalen, maar ook een heffing voor al die kubieke meters hemelwater die ze niet op hun eigen (tuin)grond laten infiltreren, maar via het riool laten afvoeren. Voordat die kosten in de vorm van een ‘tegeltaks’ bij de burger worden gedeclareerd, zouden gemeenten echter zelf het goede voorbeeld kunnen geven. Ook zij tekenen vaak een ‘onderhoudsarm’ pleintje op plekken waar ook een grasveld of parkje zou kunnen liggen. En ook zij gebruiken vaak asfalt of betontegels op plaatsen waar ook grind of ander ­waterdoorlatend plaveisel mogelijk is. Waterschappen hebben ons land nog veel te leren over de waarde van hemelwater: te kostbaar om door het riool te spoelen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.