29 maart 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Geen kwestie van smaak

Zeven maal achtereen kreeg een Nederlandse kleermaker alle ophef en aandacht die hij wenste, voor z’n jaarlijkse reclamecampagne. Zeven maal waren de mannen op de foto, strak in het pak, vergezeld van deels ontklede dames. Zeven maal gratis publiciteit, klachten bij de Reclame Code Commissie, bekladde bushokjes en de verdenking dat daar preutse moslims achter zaten – de suggestie van een religieus gedreven cultuurstrijd maakte het allemaal nog wat pikanter.

Dit jaar stonden er (de posters zijn alweer opgeruimd) alleen mannen op de reclamefoto’s. Gekleed, zoenend. Veel aandacht trok dat niet, totdat abonnees van het Reformatorisch Dagblad maandag een advertentie-pamflet ontvingen van Civitas Christiana. Onder de campagnetitel Gezin in Gevaar! bood die stichting een protestkaartje aan, om op te sturen naar de kostuumverkoper: ‘Stop met onsmakelijke reclames!’

Civitas Christiana presenteert zich als conservatief katholiek, maar in de boosaardige domheid waarmee het comité te werk gaat valt weinig christelijks op te merken. Dat is al zo sinds hun eerste manifestatie, in 2014. Onder het campagnemotto Cultuur onder Vuur! verzamelden ze toen handtekeningen voor het behoud van Zwarte Piet. Met de kern van het evangelie – liefde tot God en je naaste, leven van vergeving en genade – had dat natuurlijk niks te maken. Maar de woorden van Jezus Christus zijn ook niet norm of inspiratiebron voor Civitas Christiana. Het genootschap gelooft heilig in ‘grondleggende principes van de Europese cultuur’: ‘traditie, familie en privé-eigendom’. En in die traditie past het kennelijk je aversie tegen anders geaarden te uiten in termen die niets met christelijke naastenliefde en bijbelse ethiek, maar alles met subjectieve weerzin te maken hebben: ‘onsmakelijk’, ‘vulgair’.

Afgaand op een oppervlakkige, culturele gelijkenis werft Civitas Christiana dus medestanders onder de ­behoudend protestantse krantenlezers. Reactionaire katholieken zijn schaars en slecht georganiseerd in ons land. Maar binnen de reformatorische zuil hopen ze handtekeningen te oogsten, tegen de homoseksuele gerichtheid als ‘onsmakelijke’ ondermijning van het gezin. Zo wordt het klimaat er niet herbergzamer op voor de stille homo’s in reformatorische kerken. Meer dan voor de lastigste bijbelteksten, zijn zij beducht voor ordinaire weerzin (‘Bah! Vies! Onsmakelijk!’) die onder quasi-gelovig vaandel wordt geconserveerd.

En ondertussen kan de controversiële kleermaker weer dik tevreden zijn. De protesten uit een wereldvreemde niche van de samenleving bevestigen zijn imago als ‘man van de wereld’. Zijn ‘grondleggende principe van privé-eigendom’ zal er wél bij varen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het kabinet staat te wankelen en maait met twee armen door de lucht

Het CDA laat de coalitie-heronderhandeling een tijdje wachten: op de vorming van provinciale colleges, op het landbouwakkoord van Adema, op regelingen voor boeren. Maar alles waar het CDA op wacht, wacht op het CDA.

Afbeelding

Europa speelt het grote migratieschaakspel. Altijd met dezelfde verliezer: de migrant

Terwijl de kinderlichamen aanspoelen op het toeristische strand kust Rutte zijn Italiaanse 'bondgenoot' Meloni en geven ze de 'mensensmokkelaars' de schuld van deze tragedie. Zo wassen zij hun handen in onschuld.

Afbeelding

Er zijn dringend regels nodig bij de uit de hand gelopen ontwikkeling van kunstmatige intelligentie

Ongecontroleerde techreuzen mogen onze toekomst niet bepalen via kunstmatige intelligentie die het menselijk brein te snel af is. Het ‘tijdperk van AI’ vraagt om duidelijke regels om de samenleving te beschermen.

Afbeelding

De gratis schoolmaaltijd trekt een onwenselijke scheidslijn door de samenleving

De gratis maaltijd - op school of thuis - kán op individueel niveau eraan bijdragen dat kinderen beter in staat zijn hun lessen te volgen. Maar is deze sympathieke aanpak wel goed doordacht?

Afbeelding

Van Kooten en De Bie zagen waar het op aan ging, ook met het kitsch- en cultuurchristendom

Wim de Bie en Kees van Kooten goten hun moralistische cultuurkritiek in ironie en humor. Maar wat over de top leek, is realiteit in alle ernst geworden.

Afbeelding

Langzaam maar zeker duwt de Franse president Macron zijn land in een onheilspellende richting

De Franse president Emmanuel Macron vecht tegen woede, brandstichtingen en straatgeweld. Maar eerlijk is eerlijk: met zijn zonnekoning-achtige optreden stookt hij zelf de protesten op.

Afbeelding

De das en zijn huis: hoe vervelend ook, soms moet de mens eventjes buigen voor de natuur

Wordt er niet wat al té voorzichtig met de das omgegaan? De populatie heeft zich immers behoorlijk goed hersteld, en het voortbestaan van de das hangt niet af van twee spoorlocaties. Of is dat een te platte benadering?

Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.