5 november 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: SGP in de gevarenzone met anti-islamcampagne

De honderdjarige SGP smaakt het genoegen dat ze onderwerp van wetenschappelijk onderzoek is. Tal van geleerden bogen zich over de vraag of de staatkundig gereformeerden gebeten zijn door het hondje dat populisme heet. Gemeten langs de meest gangbare definitie voldoen de mannenbroeders, tegenwoordig ook wat zusters, daar niet aan, concludeerde onderzoeker André Krouwel. De partij verzet zich niet tegen de elite, zoals ware populisten dat altijd wel doen. Dat klopt, de SGP heeft een gouvernementele inslag en hoorde tot de gedogers van Rutte I en was daarna een constructieve pijler van het kabinet. Einde discussie over reformatorisch populisme? Toch niet.

Meer dan een ideologie is populisme een stijl, waarbij gevoelens in de samenleving of achterban op ongefilterde wijze worden doorgegeven. Hoe de vork precies in de steel zit, is dan niet belangrijk meer. Het naar voren brengen van het boze of angstige gevoel wordt dan een opdracht voor de vooruitgeschoven post van de partij in de volksvertegenwoordiging.

De SGP legt geen nadruk meer op de Rooms-Katholieke Kerk als de uit te roeien ‘valse kerk’, als uitwerking van artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis. De SGP heeft de focus verlegd naar een andere godsdienst: de islam. In het partijprogramma, islam-manifest, campagnefilmpjes en, komende week, een stemming over de motie tegen ‘deelneming aan religieuze handelingen in de moskee’, weet de SGP dit speerpunt met verve uit te dragen. De boodschap die wordt uitgedragen, is niet mis te verstaan; de islam is een bedreiging voor Nederland. Natuurlijk mogen christenen de islam als godsdienst bestrijden, maar het komt wel aan op de toon die men aanslaat én het besef dat het onbarmhartig is alle moslims als potentiële geweldenaars weg te zetten.

In haar strijd tegen déze valse godsdienst komt de SGP in het vaarwater van de PVV. Die partij is, politiek gesproken, eigenaar van het anti-islamdenken in Nederland. Wanneer SGP-jongeren zich bedienen van volstrekt seculiere argumenten – zoals het recht van vrouwen een kort rokje te dragen – ondergraaft dat de geloofwaardigheid van de oudste partij van Nederland. De PVV beroept zich in die strijd op de Verlichtingsidealen en noemt het homohuwelijk en het recht op abortus ‘verworvenheden’, iets waar de ‘achterlijke moslims ‘ tegen zijn. Dit voorbeeld geeft aan dat het voor de SGP oppassen is niet in troebel water te gaan vissen. Wanneer de partij dat uit electorale overwegingen toch doet, in de jacht op wat anti-islamzeteltjes, verspeelt ze op jammerlijke wijze het gezag en aanzien als staatsrechtelijk geweten van het parlement.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.