8 december 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De gele hesjes zijn nog onbedrukt

Zullen de gele hesjes overwaaien, van Parijs via Brussel naar Den Haag en andere Nederlandse steden? Dit weekend is de tweede proef. Via sociale media zijn oproepen gedaan om op elf plaatsen te demonstreren, zaterdag rond het middaguur. Vorige week kwam de beweging schoorvoetend op gang. Nabij het Binnenhof waren twee groepjes te onderscheiden, van enkele tientallen hesjesdragers. Hun programma was nogal divers. Maar op punt één stond: Rutte III moet weg.

Willen ‘onze’ gele hesjes serieus aansluiten bij het Franse origineel, dan zal het hun vooral moeten gaan om de kosten van basisbehoeften – zoals brandstof – en de belastingen daarop. Verder: om de kloven in de samenleving, zoals die tussen basis en establishment.

Een fundamenteel verschil met Frankrijk is ons politieke systeem. Mark Rutte is geen gekozen president en zijn macht verbleekt bij die van Emmanuel Macron. Ruttes kabinet berust op een verstands-verbond van partijen die elk een eigen kiezersgroep vertegenwoordigen, de één wat meer mondain en elitair, de ander provinciaal en burgerlijk. Het verwijt dat dit kabinet ondemocratisch, zelfs dictatoriaal regeert, is een grove leugen en minachting van de miljoenen burgers die op deze coalitiepartijen stemden. Nederland heeft een politiek systeem waar groepen die zich ongezien en ongehoord voelen, nagenoeg drempelloos kunnen toetreden. Zoals DENK (216.147 stemmen) en Forum voor Democratie (187.162). Anderen halen zelfs die drempel niet – zoals Jan Dijkgraaf met z’n lijst GeenPeil (4.945 stemmen). Dat hij nu in een geel hesje voorop gaat, maakt de optocht niet geloofwaardiger. Om als brede protestbeweging aan te slaan, moet je politici op ­afstand houden, ook de gesjeesden onder hen.

Inhoudelijk is er genoeg reden voor onvrede, ook in Nederland. Vanaf januari gaat de btw op elementaire behoeften (zoals water, voedsel, geneesmiddelen en lectuur) omhoog. Terwijl niet iedereen de belastingvoordelen soupeert die als compensatie zijn beloofd. Energie om je huis te verwarmen wordt duurder, een treinreis ook. Tegelijk is die nieuwe vliegtaks, 7 euro, een lachertje: over één tank benzine betaal je nog ­altijd meer accijns dan over drie vliegende stedentrips per jaar. Het schuldenstelsel voor studenten, langer doorwerken ongeacht de zwaarte van je beroep, onzekerheid over de hulp die je daarna als oudere nog zult krijgen: genoeg zorgen om een punt van te maken.

De Nederlandse gele hesjes zijn nog onbedrukt. Linkse en rechtse extremisten kunnen het symbool kapen. Maar als nu eens alle deelnemers aan de Mars voor het Leven, zaterdag, een geel hesje aantrekken. Dan heb je een beweging met massa én met een duidelijk doel.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.