8 december 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De gele hesjes zijn nog onbedrukt

Zullen de gele hesjes overwaaien, van Parijs via Brussel naar Den Haag en andere Nederlandse steden? Dit weekend is de tweede proef. Via sociale media zijn oproepen gedaan om op elf plaatsen te demonstreren, zaterdag rond het middaguur. Vorige week kwam de beweging schoorvoetend op gang. Nabij het Binnenhof waren twee groepjes te onderscheiden, van enkele tientallen hesjesdragers. Hun programma was nogal divers. Maar op punt één stond: Rutte III moet weg.

Willen ‘onze’ gele hesjes serieus aansluiten bij het Franse origineel, dan zal het hun vooral moeten gaan om de kosten van basisbehoeften – zoals brandstof – en de belastingen daarop. Verder: om de kloven in de samenleving, zoals die tussen basis en establishment.

Een fundamenteel verschil met Frankrijk is ons politieke systeem. Mark Rutte is geen gekozen president en zijn macht verbleekt bij die van Emmanuel Macron. Ruttes kabinet berust op een verstands-verbond van partijen die elk een eigen kiezersgroep vertegenwoordigen, de één wat meer mondain en elitair, de ander provinciaal en burgerlijk. Het verwijt dat dit kabinet ondemocratisch, zelfs dictatoriaal regeert, is een grove leugen en minachting van de miljoenen burgers die op deze coalitiepartijen stemden. Nederland heeft een politiek systeem waar groepen die zich ongezien en ongehoord voelen, nagenoeg drempelloos kunnen toetreden. Zoals DENK (216.147 stemmen) en Forum voor Democratie (187.162). Anderen halen zelfs die drempel niet – zoals Jan Dijkgraaf met z’n lijst GeenPeil (4.945 stemmen). Dat hij nu in een geel hesje voorop gaat, maakt de optocht niet geloofwaardiger. Om als brede protestbeweging aan te slaan, moet je politici op ­afstand houden, ook de gesjeesden onder hen.

Inhoudelijk is er genoeg reden voor onvrede, ook in Nederland. Vanaf januari gaat de btw op elementaire behoeften (zoals water, voedsel, geneesmiddelen en lectuur) omhoog. Terwijl niet iedereen de belastingvoordelen soupeert die als compensatie zijn beloofd. Energie om je huis te verwarmen wordt duurder, een treinreis ook. Tegelijk is die nieuwe vliegtaks, 7 euro, een lachertje: over één tank benzine betaal je nog ­altijd meer accijns dan over drie vliegende stedentrips per jaar. Het schuldenstelsel voor studenten, langer doorwerken ongeacht de zwaarte van je beroep, onzekerheid over de hulp die je daarna als oudere nog zult krijgen: genoeg zorgen om een punt van te maken.

De Nederlandse gele hesjes zijn nog onbedrukt. Linkse en rechtse extremisten kunnen het symbool kapen. Maar als nu eens alle deelnemers aan de Mars voor het Leven, zaterdag, een geel hesje aantrekken. Dan heb je een beweging met massa én met een duidelijk doel.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.