10 december 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Voorbij mensenrechten

Mensenrechten zijn niet universeel. Dat zijn ze ook nooit geweest. Ondanks de Universele verklaring van de rechten van de mens, vandaag exact zeventig jaar geleden door de VN aangenomen. Maar dat was niet unaniem, ook al sprak Eleanor Roosevelt, de belangrijkste kracht achter het document, over ‘de internationale Magna Carta voor de hele mensheid’. Toen al onthield de Sovjet-Unie onder de dictatuur van Stalin zich van stemming, net als een reeks andere landen.

Mensenrechten waren het geesteskind van de westerse geallieerden en gesmeed in het vuur van twee wereldoorlogen. Hetzelfde geldt voor het VN-Vluchtelingenverdrag en de Conventies van Genève, die voortkwamen uit de mensenrechtenverklaring. Zelfs het Handvest van de VN zelf is gebaseerd op ‘de fundamentele rechten van de mens’. Mensenrechten vormen de basis van de internationale rechtsorde. Zonder die rechten rest een donkere morele leegte.

Het verzet tegen Marrakesh, het VN-migratieverdrag dat vandaag en morgen wordt vastgelegd, is daarom een veeg teken. Want het verzet komt vooral uit westerse landen. Niet om rationele redenen, want die kon zelfs het van relschoppen levende GeenStijl niet vinden. Het verdrag is tot in detail uitonderhandeld, juist door kritische partijen als de bewindslieden van de Belgische regeringspartij N-VA. Dezelfde politici die nu furieus tegen zijn en verzekeren de Belgische regering erom te zullen laten vallen.

De kern van het verzet, zoals in ons land door bijvoorbeeld Thierry Baudet, is dat het verdrag spreekt over rechten van migranten. Dat blijkt een schrikbeeld.

Maar de rechten waarnaar Marrakesh verwijst, zijn al zeventig jaar geleden beschreven. Het verzet richt zich daarmee in feite tegen de mensenrechten. En dat verzet is inmiddels zo breed, ook in Europa en Amerika, dat er binnen de VN wordt gesproken over het ‘post-mensenrechtentijdperk’.

Uitholling van het recht gaat razendsnel. De opbouw ervan juist tergend langzaam. Want de menselijke natuur is eigen belang en eigen volk éérst. Maar voor het gebouw van de VN staat een standbeeld, van een man die een zwaard omsmeedt tot ploegschaar. Het is een beeld uit Jesaja, het bijbelboek dat begint met een aanklacht van God tegen zijn volk, omdat het het recht van zwakken negeert.

Mensenrechten mogen dan niet universeel worden geëerbiedigd, zij hebben wel een bijbelse achtergrond. En ze zijn het verdedigen waard, meer dan het eigenbelang. Dat ze vandaag in Marrakesh opnieuw worden aangehaald, is geen bedreiging. Het is een herinnering hoe belangrijk het is, ze te verdedigen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.