10 december 2018 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Voorbij mensenrechten

Mensenrechten zijn niet universeel. Dat zijn ze ook nooit geweest. Ondanks de Universele verklaring van de rechten van de mens, vandaag exact zeventig jaar geleden door de VN aangenomen. Maar dat was niet unaniem, ook al sprak Eleanor Roosevelt, de belangrijkste kracht achter het document, over ‘de internationale Magna Carta voor de hele mensheid’. Toen al onthield de Sovjet-Unie onder de dictatuur van Stalin zich van stemming, net als een reeks andere landen.

Mensenrechten waren het geesteskind van de westerse geallieerden en gesmeed in het vuur van twee wereldoorlogen. Hetzelfde geldt voor het VN-Vluchtelingenverdrag en de Conventies van Genève, die voortkwamen uit de mensenrechtenverklaring. Zelfs het Handvest van de VN zelf is gebaseerd op ‘de fundamentele rechten van de mens’. Mensenrechten vormen de basis van de internationale rechtsorde. Zonder die rechten rest een donkere morele leegte.

Het verzet tegen Marrakesh, het VN-migratieverdrag dat vandaag en morgen wordt vastgelegd, is daarom een veeg teken. Want het verzet komt vooral uit westerse landen. Niet om rationele redenen, want die kon zelfs het van relschoppen levende GeenStijl niet vinden. Het verdrag is tot in detail uitonderhandeld, juist door kritische partijen als de bewindslieden van de Belgische regeringspartij N-VA. Dezelfde politici die nu furieus tegen zijn en verzekeren de Belgische regering erom te zullen laten vallen.

De kern van het verzet, zoals in ons land door bijvoorbeeld Thierry Baudet, is dat het verdrag spreekt over rechten van migranten. Dat blijkt een schrikbeeld.

Maar de rechten waarnaar Marrakesh verwijst, zijn al zeventig jaar geleden beschreven. Het verzet richt zich daarmee in feite tegen de mensenrechten. En dat verzet is inmiddels zo breed, ook in Europa en Amerika, dat er binnen de VN wordt gesproken over het ‘post-mensenrechtentijdperk’.

Uitholling van het recht gaat razendsnel. De opbouw ervan juist tergend langzaam. Want de menselijke natuur is eigen belang en eigen volk éérst. Maar voor het gebouw van de VN staat een standbeeld, van een man die een zwaard omsmeedt tot ploegschaar. Het is een beeld uit Jesaja, het bijbelboek dat begint met een aanklacht van God tegen zijn volk, omdat het het recht van zwakken negeert.

Mensenrechten mogen dan niet universeel worden geëerbiedigd, zij hebben wel een bijbelse achtergrond. En ze zijn het verdedigen waard, meer dan het eigenbelang. Dat ze vandaag in Marrakesh opnieuw worden aangehaald, is geen bedreiging. Het is een herinnering hoe belangrijk het is, ze te verdedigen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Het is nog niet te laat', zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Het jongste IPCC-rapport heeft een praktische insteek: Zo maken we de tijdbom van de klimaatverandering onschadelijk. Nu het nog kan.

Afbeelding

De dodelijke oogst van het 'vredesbezoek' van Xi aan Poetin

Pal na het vertrek van de Chinese president Xi Jinping uit Moskou bestookte Rusland woonwijken in Oekraïne. Dat is de concrete vertaling van de steun die Xi met zijn 'pro-vredesbezoek' aan de politiek van Poetin gaf.

Afbeelding

Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen

Het verzet tegen de Week van de Lentekriebels contrasteert nogal met het seksuele wangedrag waar we de laatste jaren zoveel over horen. Wees blij dat scholen zich inzetten voor een veilige seksuele vorming van kinderen.

Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.