12 december 2018 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Commentaar: nog tal van opties voor Britten

Eigenlijk had er dinsdag in het Britse Lagerhuis gestemd moeten worden over het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de brexit. De stemming werd echter maandagmiddag door de Britse premier Theresa May uitgesteld. Dat mag duren tot uiterlijk 21 januari, tien weken voor de datum waarop de brexit zal plaatsvinden: 29 maart 2019. Het uitstel was verklaarbaar: de Conservatieve regering stevende af op een enorme nederlaag. Slechts twee derde van haar eigen parlementsleden zou May hebben gesteund. Een derde van de ‘Tories’ in het Lagerhuis zou het akkoord hebben afgewezen: de ‘harde’ brexiteers en de Conservatieven die helemaal niet uit de EU willen. Ook de tien leden van de Democratic Unionist Party (DUP), het clubje Noord-Ierse loyalisten dat de regering nog net aan een meerderheid helpt, zijn tegen het brexitakkoord.

Alle andere partijen zijn dat ook, zowel de kleine oppositiepartijen als de Scottish National Party, de Liberal-Democrats en de Ierse nationalisten van Sinn Fein, de onafhankelijken en het enige Groene Lagerhuislid, als de grote Labour. Maar ook die partij van oppositieleider Jeremy Corbyn is verdeeld; Labour telt een grote minderheid die eigenlijk in de EU wil blijven. Veel hangt af van wat er gebeurt in Noord-Ierland. De DUP is voor brexit en tegen de ‘backstop’ die voorkomt dat er op het eiland een harde Europese grens komt, doordat dat deel bij de douane-unie met de EU blijft. Maar de DUP wil daarvoor geen motie van wantrouwen tegen May steunen. Zelden was een patstelling zo compleet als nu in het ‘Verenigd’ Koninkrijk.

May gaat deze week proberen om bij de EU-partners een beter akkoord te krijgen. De kans daarop is klein. Toch zijn er tal van opties om uit deze netelige situatie te komen. Noorwegen is geen lid van de EU, maar heeft wel een handelsakkoord en zou een voorbeeld kunnen zijn. Ook een tweede referendum is mogelijk, hetzij als keuze van May of – mocht haar kabinet vallen – die van een volgende regering. Het percentage Britten dat geen brexit wil, groeit immers gestaag. En het Europese Hof van Justitie besliste maandag dat de Britten eenzijdig hun brexit weer mogen intrekken.

Ook dreigt nog steeds een ‘no deal’: een harde brexit, zonder akkoord. Dan verliest iedereen; dat is voor Nederland (handel en transport) nadelig en voor de Britten een economische ramp, met tot 2035 tien procent krimp en een sterke waardevermindering van het pond. Cultureel en economisch horen de Britten bij Europa, dus zullen brexiteers en Brussel water bij de wijn moeten doen. Bijvoorbeeld door om heel verschillende redenen te besluiten: dan deze brexit maar niet.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.