12 december 2018 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Commentaar: nog tal van opties voor Britten

Eigenlijk had er dinsdag in het Britse Lagerhuis gestemd moeten worden over het akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de brexit. De stemming werd echter maandagmiddag door de Britse premier Theresa May uitgesteld. Dat mag duren tot uiterlijk 21 januari, tien weken voor de datum waarop de brexit zal plaatsvinden: 29 maart 2019. Het uitstel was verklaarbaar: de Conservatieve regering stevende af op een enorme nederlaag. Slechts twee derde van haar eigen parlementsleden zou May hebben gesteund. Een derde van de ‘Tories’ in het Lagerhuis zou het akkoord hebben afgewezen: de ‘harde’ brexiteers en de Conservatieven die helemaal niet uit de EU willen. Ook de tien leden van de Democratic Unionist Party (DUP), het clubje Noord-Ierse loyalisten dat de regering nog net aan een meerderheid helpt, zijn tegen het brexitakkoord.

Alle andere partijen zijn dat ook, zowel de kleine oppositiepartijen als de Scottish National Party, de Liberal-Democrats en de Ierse nationalisten van Sinn Fein, de onafhankelijken en het enige Groene Lagerhuislid, als de grote Labour. Maar ook die partij van oppositieleider Jeremy Corbyn is verdeeld; Labour telt een grote minderheid die eigenlijk in de EU wil blijven. Veel hangt af van wat er gebeurt in Noord-Ierland. De DUP is voor brexit en tegen de ‘backstop’ die voorkomt dat er op het eiland een harde Europese grens komt, doordat dat deel bij de douane-unie met de EU blijft. Maar de DUP wil daarvoor geen motie van wantrouwen tegen May steunen. Zelden was een patstelling zo compleet als nu in het ‘Verenigd’ Koninkrijk.

May gaat deze week proberen om bij de EU-partners een beter akkoord te krijgen. De kans daarop is klein. Toch zijn er tal van opties om uit deze netelige situatie te komen. Noorwegen is geen lid van de EU, maar heeft wel een handelsakkoord en zou een voorbeeld kunnen zijn. Ook een tweede referendum is mogelijk, hetzij als keuze van May of – mocht haar kabinet vallen – die van een volgende regering. Het percentage Britten dat geen brexit wil, groeit immers gestaag. En het Europese Hof van Justitie besliste maandag dat de Britten eenzijdig hun brexit weer mogen intrekken.

Ook dreigt nog steeds een ‘no deal’: een harde brexit, zonder akkoord. Dan verliest iedereen; dat is voor Nederland (handel en transport) nadelig en voor de Britten een economische ramp, met tot 2035 tien procent krimp en een sterke waardevermindering van het pond. Cultureel en economisch horen de Britten bij Europa, dus zullen brexiteers en Brussel water bij de wijn moeten doen. Bijvoorbeeld door om heel verschillende redenen te besluiten: dan deze brexit maar niet.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.