12 december 2018 om 22:23
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Commentaar: Ja, zorg voor het milieu kost geld

De prijzen voor gas en licht gaan volgend jaar fors omhoog. Om een indruk te geven, volgens een sommetje op de website van de Vastelastenbond: ‘Uit berekeningen blijkt dat de energierekening volgend jaar 360 euro duurder uitvalt bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Ongeveer 200 euro is het gevolg van stijgende energietarieven en 160 euro van stijgende belastingen.’

Per maand gaat de energierekening dus enkele tientjes omhoog. En dat is mogelijk nog maar het begin, benadrukte Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, dinsdagavond bij Pauw. Als het internationale klimaatakkoord echt in werking treedt, zullen overheden, energiebedrijven en dus ook burgers nog veel meer moeten gaan betalen voor hun consumptie aan gas, stroom en ook water.

Voor mensen die er letterlijk al ‘warmpjes bij zitten’, het er goed van kunnen doen, is veertig euro per maand extra niet veel. Maar voor de snel groeiende groepen van armen, ook in Nederland – het welvarende topje van een smeltende ijsberg – is dat wel degelijk zo. Dan denken we aan de ouderen, die alleenstaand of met enkel AOW het steeds vaker gewoon niet kunnen rooien. Dan denken we aan jongeren, die niet op kamers kunnen of als stel geen huis kunnen kopen: te duur of qua baan en inkomen te weinig zekerheden om een bank tot hypotheek te kunnen verleiden. Dan denken we aan de modale, hardwerkende gezinnen, die – zonder vaak te beseffen waarom precies – de laatste jaren opeens niks meer overhielden om te sparen of af te lossen. Dan denken we aan de groeiende kloof tussen rijk en arm in milieuopzicht, tussen schuivende zonnepanelen en voortdieselende fossielen, soms maar een straatlengte verschil.

Iets klopt niet, vandaag de dag. Overheid en beurs slaken macro-economische juichkreten, maar micro-economisch moet de hand op de knip. Tegelijkertijd zie je hoe energiereuzen en banken grote winsten wegschrijven, zonder dat burgers de indruk hebben dat die kolossen een leerproces hebben doorgemaakt na de crisis vanaf 2008. Milieuzorg kost geld, dat beaamt iedereen, zelfs het geelste hesje. Als we niets doen, betaalt iedereen later een nog veel hogere rekening. Maar als je voor de troepen uitloopt, zoals Nederland als braaf jongetje in de klimaatklas doet, ben je de sjaak, zeker in een week waarin de Amerikaanse president Donald Trump aankondigt dat na de olie-industrie in Alaska nu ook het watermanagement vrijwel geheel wordt ontdaan van wettelijke regels.

Je zou bijna koning Willem-Alexander naar het Witte Huis sturen, voor een kort, maar pittig college.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.