Commentaar: Ja, zorg voor het milieu kost geld
De prijzen voor gas en licht gaan volgend jaar fors omhoog. Om een indruk te geven, volgens een sommetje op de website van de Vastelastenbond: ‘Uit berekeningen blijkt dat de energierekening volgend jaar 360 euro duurder uitvalt bij een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m3 gas. Ongeveer 200 euro is het gevolg van stijgende energietarieven en 160 euro van stijgende belastingen.’
Per maand gaat de energierekening dus enkele tientjes omhoog. En dat is mogelijk nog maar het begin, benadrukte Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer, dinsdagavond bij Pauw. Als het internationale klimaatakkoord echt in werking treedt, zullen overheden, energiebedrijven en dus ook burgers nog veel meer moeten gaan betalen voor hun consumptie aan gas, stroom en ook water.
Voor mensen die er letterlijk al ‘warmpjes bij zitten’, het er goed van kunnen doen, is veertig euro per maand extra niet veel. Maar voor de snel groeiende groepen van armen, ook in Nederland – het welvarende topje van een smeltende ijsberg – is dat wel degelijk zo. Dan denken we aan de ouderen, die alleenstaand of met enkel AOW het steeds vaker gewoon niet kunnen rooien. Dan denken we aan jongeren, die niet op kamers kunnen of als stel geen huis kunnen kopen: te duur of qua baan en inkomen te weinig zekerheden om een bank tot hypotheek te kunnen verleiden. Dan denken we aan de modale, hardwerkende gezinnen, die – zonder vaak te beseffen waarom precies – de laatste jaren opeens niks meer overhielden om te sparen of af te lossen. Dan denken we aan de groeiende kloof tussen rijk en arm in milieuopzicht, tussen schuivende zonnepanelen en voortdieselende fossielen, soms maar een straatlengte verschil.
Iets klopt niet, vandaag de dag. Overheid en beurs slaken macro-economische juichkreten, maar micro-economisch moet de hand op de knip. Tegelijkertijd zie je hoe energiereuzen en banken grote winsten wegschrijven, zonder dat burgers de indruk hebben dat die kolossen een leerproces hebben doorgemaakt na de crisis vanaf 2008. Milieuzorg kost geld, dat beaamt iedereen, zelfs het geelste hesje. Als we niets doen, betaalt iedereen later een nog veel hogere rekening. Maar als je voor de troepen uitloopt, zoals Nederland als braaf jongetje in de klimaatklas doet, ben je de sjaak, zeker in een week waarin de Amerikaanse president Donald Trump aankondigt dat na de olie-industrie in Alaska nu ook het watermanagement vrijwel geheel wordt ontdaan van wettelijke regels.
Je zou bijna koning Willem-Alexander naar het Witte Huis sturen, voor een kort, maar pittig college.
de mening van het Nederlands Dagblad