14 december 2018 om 20:25
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Onderwijs moet lesdoelen stellen, geen levensdoelen

‘Een school is bedoeld om vreedzaam te leren samenleven en te oefenen in het omgaan met verschillen. Het is een samenleving in het klein.’ Erik Renkema promoveerde deze week op een onderzoek naar de samenwerkingsschool. Dat is een fusie van openbaar en christelijk basisonderwijs, die steeds vaker voorkomt in krimpregio’s met te weinig kinderen om scholen van twee richtingen in stand te houden. Het gevolg is dat ‘openbaren’ en ‘fijnen’ na schooltijd niet met elkaar op de vuist gaan. Dat is vredig; niet voor niks wordt er ook wel gesproken over ‘samenlevingsscholen’. Maar als die dorpse achtstegroepers eenmaal afzwaaien naar het voortgezet onderwijs in de stad, stuiten ze alsnog op de segregatie waarover de Onderwijsraad nu de noodklok luidt. En die botsing tussen plattelandse ‘boeren’ en stadse ‘kakkers’ is slechts één van de vele kloven. Zeker zo ingrijpend is dat scholieren al in de brugklas worden voorgesorteerd voor uiteenlopende vervolgtrajecten, van vmbo tot gymnasium.

Die segregatie waar de Onderwijsraad voor waarschuwt, heeft nauwelijks tot niks te maken met de scheiding tussen christelijk (bijzonder) en openbaar onderwijs. Het gaat erom dat ook binnen een ogenschijnlijk brede scholengemeenschap, ongeacht haar identiteit, al vanaf dag één geselecteerd en daardoor gesegmenteerd wordt. En dat begint nog veel jonger: in de voorschoolse educatie (zoals de peuterspeelzaal) komen kinderen van verschillende sociale herkomst elkaar al weinig tegen. Daarna wordt hun schoolloopbaan al veel te vroeg voorbestemd, en zo krijgen ze ongelijke kansen. Mogelijkheden om te ‘stapelen’ (zoals de vroegere mavo-leerling die uiteindelijk de universiteit bereikte) zijn minder geworden. En ook voor de intelligente maar praktisch aangelegde leerling is het huidige stelsel een frustrerend systeem. Sommige jongeren kunnen beter vroeg een vak kiezen en aan het werk gaan, en dan daarnaast rustig doorleren.

Dat het huidige stelsel niet uit ieder kind het beste haalt, is een terechte zorg van de Onderwijsraad. Maar dat het onderwijs ook een geïntegreerde samenleving zou moeten creëren, is een te hoog gegrepen doel. Daarvoor zullen jongeren én ouders toch echt ­eigen initiatief moeten nemen, juist buiten de lesuren om. Een kerkgemeenschap bijvoorbeeld, kán een plek zijn waar mensen uit verschillende wijken, sociale kringen en onderwijsniveaus elkaar ontmoeten. Hetzelfde geldt voor een sportvereniging – zolang dat niet door te hoge contributie een elitaire ballenclub wordt. Ook binnen één dorp, school, bedrijf, kerk of club kunnen gelijkgestemden hun eigen bubbel vormen. Dat doorbreken, is geen lesdoel maar een levensdoel.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.