22 december 2018 om 20:06
Luister naar

Commentaar: De Luisterlijn van Kerst

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen, zijn zeventigduizend mensen omgekomen of gewond geraakt door gevechtshandelingen, onder wie negenduizend kinderen. Het zijn cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie twee weken geleden presenteerde. Hulporganisatie Save the Children kwam in november met nog veel schokkender gegevens. Door de oorlog zijn al 85.000 jonge Jemenitische kinderen gestorven vanwege acute ondervoeding. Honger dus.

Zomaar wat kille cijfers van een oorlog die maar relatief weinig aandacht krijgt. Misschien is het ook onze ‘overlevingsstrategie’; dat we het leed van de wereld niet in volle omvang tot ons laten doordringen.

Leed van anderen kan ook op de achtergrond raken, als we zelf met pijn, verdriet of verlies te maken hebben. Die gevoelens mogen er zijn; leed kan nooit tegen ander leed worden weggestreept.

Pijn en verdriet kunnen plotsklaps het leven gaan beheersen. Maar ze kunnen ook langzaam binnensluipen. Door een ziekte die je steeds meer in zijn greep krijgt. Door het verlies van steeds meer dierbaren, waardoor eenzaamheid gestaag groeit. Of doordat je leven niet die wending nam, waar je op hoopte.

Terwijl grote oorlogsconflicten onze machteloosheid illustreren, kunnen we zeker in situaties dichter bij huis verschil maken. Afgelopen week werd bekend dat steeds vaker wordt gebeld of gechat met de Luisterlijn (voorheen Sensoor). Het gaat intussen om honderdduizenden gesprekken per jaar, die gevoerd worden door nu zo’n vijftienhonderd vrijwilligers.

Eenzaamheid, depressie en relatieproblemen bijvoorbeeld, kunnen anoniem worden besproken, als je even niemand anders hebt om op terug te vallen. In een geseculariseerde samenleving krijgt zo het luisterend oor – ook een belangrijke functie van de kerk – opnieuw vorm. Als mensen daarmee enigszins geholpen zijn, is het ‘succes’ van de Luisterlijn toch iets om blij mee te zijn. Omdat een flink deel van de oproepen niet kan worden beantwoord, zijn minstens duizend extra vrijwilligers nodig. Iets om over na te denken met Kerst.

In het naast andere mensen gaan staan, door simpelweg te luisteren bijvoorbeeld, kunnen we iets laten zien van het Kind. Geboren in een verloren wereld, te midden van oorlog, van allerlei beslommeringen, van groot en kleiner verdriet. God zelf komt naar ons toe met Kerst. Tastbaar dichtbij voor de herders die Hem komen aanbidden, maar ook voor ons. Dit Kind brengt overvloedig mee waaraan op aarde zo’n schrijnend gebrek is: genade, troost en vrede. Zodat je alles wat je boven het hoofd groeit en niet begrijpt, bij Hem kwijt kunt. Over een Luisterlijn gesproken.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.