22 december 2018 om 20:06
Luister naar

Commentaar: De Luisterlijn van Kerst

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Jemen, zijn zeventigduizend mensen omgekomen of gewond geraakt door gevechtshandelingen, onder wie negenduizend kinderen. Het zijn cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie twee weken geleden presenteerde. Hulporganisatie Save the Children kwam in november met nog veel schokkender gegevens. Door de oorlog zijn al 85.000 jonge Jemenitische kinderen gestorven vanwege acute ondervoeding. Honger dus.

Zomaar wat kille cijfers van een oorlog die maar relatief weinig aandacht krijgt. Misschien is het ook onze ‘overlevingsstrategie’; dat we het leed van de wereld niet in volle omvang tot ons laten doordringen.

Leed van anderen kan ook op de achtergrond raken, als we zelf met pijn, verdriet of verlies te maken hebben. Die gevoelens mogen er zijn; leed kan nooit tegen ander leed worden weggestreept.

Pijn en verdriet kunnen plotsklaps het leven gaan beheersen. Maar ze kunnen ook langzaam binnensluipen. Door een ziekte die je steeds meer in zijn greep krijgt. Door het verlies van steeds meer dierbaren, waardoor eenzaamheid gestaag groeit. Of doordat je leven niet die wending nam, waar je op hoopte.

Terwijl grote oorlogsconflicten onze machteloosheid illustreren, kunnen we zeker in situaties dichter bij huis verschil maken. Afgelopen week werd bekend dat steeds vaker wordt gebeld of gechat met de Luisterlijn (voorheen Sensoor). Het gaat intussen om honderdduizenden gesprekken per jaar, die gevoerd worden door nu zo’n vijftienhonderd vrijwilligers.

Eenzaamheid, depressie en relatieproblemen bijvoorbeeld, kunnen anoniem worden besproken, als je even niemand anders hebt om op terug te vallen. In een geseculariseerde samenleving krijgt zo het luisterend oor – ook een belangrijke functie van de kerk – opnieuw vorm. Als mensen daarmee enigszins geholpen zijn, is het ‘succes’ van de Luisterlijn toch iets om blij mee te zijn. Omdat een flink deel van de oproepen niet kan worden beantwoord, zijn minstens duizend extra vrijwilligers nodig. Iets om over na te denken met Kerst.

In het naast andere mensen gaan staan, door simpelweg te luisteren bijvoorbeeld, kunnen we iets laten zien van het Kind. Geboren in een verloren wereld, te midden van oorlog, van allerlei beslommeringen, van groot en kleiner verdriet. God zelf komt naar ons toe met Kerst. Tastbaar dichtbij voor de herders die Hem komen aanbidden, maar ook voor ons. Dit Kind brengt overvloedig mee waaraan op aarde zo’n schrijnend gebrek is: genade, troost en vrede. Zodat je alles wat je boven het hoofd groeit en niet begrijpt, bij Hem kwijt kunt. Over een Luisterlijn gesproken.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.