4 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Naastenliefde en muren

Het optrekken van hoge muren om de vijand buiten te houden, is een oud en beproefd middel. In tal van historische steden in Nederland zijn nog resten van muren en vestingen te zien die naar dat verleden wijzen. Door het ophalen van de brug of het sluiten van de stadspoorten konden de stedelingen zich veilig wanen. Even kon de illusie gekoesterd worden dat in 1989 met het vallen van ‘De Muur’, de harde scheidslijn tussen het vrije westen en de onvrije communistische landen, een nieuw tijdperk zou aanbreken. Een periode waarin niet alleen de vogels, maar ook mensen zich vrij konden bewegen van oost naar west. Die tijd van grenzeloos optimisme is snel voorbijgegaan. Over de hele wereld wordt weer driftig gebouwd aan ondoordringbare muren om de boze buitenstaander tegen te houden. President Trump van de VS heeft zijn prestige verbonden aan de bouw van zo’n muur.

Vaak wordt de politieke missie om de eigen bevolking een gevoel van veiligheid en beschutting te geven, gelardeerd met religieuze termen. Dat is ook het geval bij de net geïnstalleerde Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij liet zich vorig jaar dopen in de Jordaan en wist veel evangelische kiezers aan zich te binden. Zijn boodschap is er een van uitsluiting en intimidatie, een politiek waar minderheden slechts van te vrezen hebben. Het is in deze context dat Dalia Fahmy, hoogleraar politieke wetenschappen, haar voorspelling doet dat in 2019 religie steeds politieker wordt. Ze vreest, zo berichtte deze krant donderdag, dat religie voor politieke karretjes wordt gespannen. Een waarschuwing die christenen, of ze nu links of rechts georiënteerd zijn, ter harte moeten nemen. Fahmy ziet nu vooral dat nationalisten en populisten met hun religieuze buiksprekerij aan invloed winnen. Ze schuiven op van de rand naar het politieke centrum en winnen aan invloed.

Haar waarneming geldt ook voor de Nederlandse politiek. Heel bont maakte Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet het vorige maand in de Tweede Kamer, door zijn collega Joël Voordewind (ChristenUnie) te verwijten dat die alleen ‘mensen van ver weg liefheeft’. Terwijl de Bijbel, volgens Baudet, zegt dat je je náásten moet liefhebben. Die naasten zijn mensen die dichtbij leven in het eigen, afgegrendelde land, luidde de exegese van de politicus. Met het voorbijgaan aan de essentie van Jezus’ oproep in de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, werd de bijbelse boodschap verminkt en voor zijn karretje gespannen. Lijnrecht tegenover het muur-denken en de nep-religiekarretjes staat de kernboodschap van het evangelie: Christus’ liefde die geen grenzen kent en geen mens uitsluit.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.