8 januari 2019 om 03:01
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De Nashvilleverklaring, een trieste calamiteit

Als een stuk illegaal geïmporteerd, levensgevaarlijk vuurwerk is de Nashvilleverklaring voortijdig ontploft in het gezicht van de Nederlandse distributeurs. Dat komt deels door hun roekeloos amateurisme. Deels ook door het extreem gevoelige klimaat in ons land, waarin het OM nu moet onderzoeken of de dominees strafrechtelijk kunnen worden vervolgd om hun leer. Een actie voor de bühne, om te demonstreren dat ‘haatprekers’ niet zomaar vrijuit gaan in dit land.

Maar de primaire oorzaak van deze trieste calamiteit is de verklaring zelf. De boodschap, die medegelovigen buitensluit om wie ze zijn. De leerstellige vormgeving: wij bevestigen, wij ontkennen, met een selectie losse ­bijbelverwijzingen als toegevoegde leestip. De quasi-­bescheiden, scherp polariserende positionering: ‘we hebben als christenen niet met één mond gesproken’ – lees: ándere dominees hebben verwarring gezaaid. En de provocerende hang naar martelaarschap.

Want dat is hoe het werkt. Hatelijkheden van ‘de ­wereld’ (bij voorkeur een boze D66-minister), verdriet en distantiërende verontwaardiging uit omringende kerken (de minder ‘getrouwe’), diep gegriefde reacties van gelovige lhbti’ers (de dreigende ‘homolobby’ in de ­eigen gelederen): ze bevestigen slechts de vermeende noodzaak om met deze knal ‘duidelijkheid te geven’.

Die zogenaamde duidelijkheid gaat allereerst ten koste van christenen die door deze verklaring in de kast of buiten hun geloofsgemeenschap worden gesloten. Want ‘Nashville artikel 7’ legt homo’s en transgenders niet alleen een ethisch juk op (je mag zo niet doen), ze ontkent ook hun identiteit (je mag zo niet zijn). Die duidelijkheid gaat ook ten koste van de Heilige Schrift. Als los verkrijgbare soera’s zijn wat contextloze teksten toegevoegd aan het Amerikaanse knalpakket. Zonder uitleg over de geschiedenis van het heil en de lijn van Gods openbaring (die begon bij aartsvaders die, geheel in strijd met ‘Nashville artikel 1’, polygaam leefden).

Namen van dominees wogen kennelijk niet genoeg om deze invasief exotische theologie gezag te verlenen. En zo raakte SGP-leider Kees van der Staaij betrokken bij de explosie. Zijn partij heeft ‘genderideologie’ recent tot gezinsvijand ­verklaard. Nashville lijkt oppervlakkig op hoe vanouds ook in Nederlandse kerken de ­Bijbel is toegepast. ‘Ik ga er nu niet flauw van weglopen’, zei Van der Staaij daarom voor de radio. Hij ondersteunt de ‘strekking’ van de Amerikaanse verklaring (dus niet elk artikel?). Maar hij omhelst vooral het Nederlandse, ‘pastoraal’ bedoelde nawoord. Die toevoeging echter bevestigt de schadelijkheid van het basismateriaal. En je kunt niet met met pastorale adviezen een lawinepijl ­corrigeren die zó scheef gelanceerd is.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.