8 januari 2019 om 03:01
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: De Nashvilleverklaring, een trieste calamiteit

Als een stuk illegaal geïmporteerd, levensgevaarlijk vuurwerk is de Nashvilleverklaring voortijdig ontploft in het gezicht van de Nederlandse distributeurs. Dat komt deels door hun roekeloos amateurisme. Deels ook door het extreem gevoelige klimaat in ons land, waarin het OM nu moet onderzoeken of de dominees strafrechtelijk kunnen worden vervolgd om hun leer. Een actie voor de bühne, om te demonstreren dat ‘haatprekers’ niet zomaar vrijuit gaan in dit land.

Maar de primaire oorzaak van deze trieste calamiteit is de verklaring zelf. De boodschap, die medegelovigen buitensluit om wie ze zijn. De leerstellige vormgeving: wij bevestigen, wij ontkennen, met een selectie losse ­bijbelverwijzingen als toegevoegde leestip. De quasi-­bescheiden, scherp polariserende positionering: ‘we hebben als christenen niet met één mond gesproken’ – lees: ándere dominees hebben verwarring gezaaid. En de provocerende hang naar martelaarschap.

Want dat is hoe het werkt. Hatelijkheden van ‘de ­wereld’ (bij voorkeur een boze D66-minister), verdriet en distantiërende verontwaardiging uit omringende kerken (de minder ‘getrouwe’), diep gegriefde reacties van gelovige lhbti’ers (de dreigende ‘homolobby’ in de ­eigen gelederen): ze bevestigen slechts de vermeende noodzaak om met deze knal ‘duidelijkheid te geven’.

Die zogenaamde duidelijkheid gaat allereerst ten koste van christenen die door deze verklaring in de kast of buiten hun geloofsgemeenschap worden gesloten. Want ‘Nashville artikel 7’ legt homo’s en transgenders niet alleen een ethisch juk op (je mag zo niet doen), ze ontkent ook hun identiteit (je mag zo niet zijn). Die duidelijkheid gaat ook ten koste van de Heilige Schrift. Als los verkrijgbare soera’s zijn wat contextloze teksten toegevoegd aan het Amerikaanse knalpakket. Zonder uitleg over de geschiedenis van het heil en de lijn van Gods openbaring (die begon bij aartsvaders die, geheel in strijd met ‘Nashville artikel 1’, polygaam leefden).

Namen van dominees wogen kennelijk niet genoeg om deze invasief exotische theologie gezag te verlenen. En zo raakte SGP-leider Kees van der Staaij betrokken bij de explosie. Zijn partij heeft ‘genderideologie’ recent tot gezinsvijand ­verklaard. Nashville lijkt oppervlakkig op hoe vanouds ook in Nederlandse kerken de ­Bijbel is toegepast. ‘Ik ga er nu niet flauw van weglopen’, zei Van der Staaij daarom voor de radio. Hij ondersteunt de ‘strekking’ van de Amerikaanse verklaring (dus niet elk artikel?). Maar hij omhelst vooral het Nederlandse, ‘pastoraal’ bedoelde nawoord. Die toevoeging echter bevestigt de schadelijkheid van het basismateriaal. En je kunt niet met met pastorale adviezen een lawinepijl ­corrigeren die zó scheef gelanceerd is.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.