Commentaar: Klaas Dijkhoff heeft de bibbers
Dat de uitvoering van het klimaatakkoord geen gelopen race is, mag gerust een understatement genoemd worden. De coalitie zal de komende tijd de handen eraan vol hebben dat proces in goede banen te leiden.
Het klimaatakkoord, een typisch product van Nederlands polderoverleg, heeft een rapport opgeleverd van 227 pagina’s. Daarin staan honderden tips, adviezen en suggesties om de afspraken uit het regeerakkoord te bereiken: een halvering van de CO2-uitstoot in 2030.
Het wachten is op de doorrekening door het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. Eenzelfde doorrekening als bij de jaarlijkse opstelling van de rijksbegroting. Na die doorrekening gaat het kabinet aan de slag om te zorgen voor een eerlijke verdeling van de lusten en lasten. De uitkomst mag niet zijn dat de industrie, een grote CO2-uitstoter, lachend achterover leunt en de gewone burger met hoge kosten wordt opgezadeld.
Met verkiezingen in zicht krijgen sommige politieke leiders de bibbers. Al helemaal als de Telegraaf de chocoladeletters uit de letterkast pakt en afdrukt dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zijn handen aftrekt van het klimaatakkoord.
Die conclusie past prima in de campagne die de krant al weken voert tegen het klimaatakkoord. Een campagne gebaseerd op het sprookje dat Nederland het braafste jongetje uit de milieuklas is. De werkelijkheid is vele malen genuanceerder en op veel punten heeft Nederland eerder een achterstand in te lopen.
In het Telegraaf-interview hekelt Dijkhoff de ‘drammers’ op klimaatgebied, waarbij hij doelt op D66 en ChristenUnie. Het zal wel. Ondanks al die stoere praat van Dijkhoff valt op dat hij het klimaatakkoord níét naar de prullenbak verwijst. Hij zegt alleen dat hij alle maatregelen niet letterlijk gaat uitvoeren.
Verontrustend is dat Dijkhoff uitgaat van een ander ‘tijdpad’. Het kabinet heeft zich verbonden aan afspraken in EU-verband om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met minimaal 49, liever 55 procent, terug te dringen. Dijkhoff heeft het over doelen die in 2050 gerealiseerd moeten zijn. De VVD-fractievoorzitter vergist zich hier, óf neemt bewust afstand van het regeerakkoord op een wezenlijk onderdeel. Als dat laatste het geval is, zijn de dagen van deze coalitie geteld.
Want het regeerakkoord is veel ambitieuzer dan Dijkhoff suggereert. Dit jaar, vijf jaar na het verdrag van Parijs, wil het kabinet bezien wat er aan maatregelen is gerealiseerd. Zo nodig moeten klimaatmaatregelen sneller worden uitgevoerd. Onder die afspraak staat ook de handtekening van Dijkhoff.
de mening van het Nederlands Dagblad