15 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Hoofdstedelijke jungle

De binnenstad van Amsterdam wordt uitgebuit. En heel wat mensen die er werken, worden ook uitgebuit. De stad lijdt onder te grote bezoekersaantallen, en met name prostituees lijden door het gedrag van een deel van die bezoekers. Dan gaat het niet alleen om klanten met losse handjes, maar ook om gezinnen met kinderen die prostituees ‘gezellig’ fotograferen en filmen.

Wat is dat toch voor iets raars, dat we ons in Amsterdam vergapen aan dingen die niet deugen? De ombudsman van de stad, Arre Zuurmond, verbaasde zich er ook over, en suggereert een leeftijdsgrens in te stellen voor het gebied. Beter nog zou zijn als ouders en hun kroost er gewoon uit zichzelf wegblijven.

Zuurmond woonde een tijdlang in de rosse buurt, om zelf te ervaren hoe het leven daar is. In een rapport schrijft hij nu dat klagende bewoners gelijk hebben: de binnenstad is vaak een urban jungle. De normloosheid die er heerst, wordt het meest uitgeleefd op seks­werkers en handhavers, zegt Zuurmond.

Het schrijnende is natuurlijk dat de misstanden al jarenlang bekend zijn. Huidig PvdA-leider Lodewijk ­Asscher bond als jonge wethouder al de strijd aan met de criminaliteit op de Wallen. Maar de ingrepen die sindsdien zijn gedaan, hebben het probleem eerder verergerd. Want als je – zoals is gebeurd – prostitutieramen in een kleiner gebied concentreert, wordt het aantal bezoekers in juist dat gebied groter.

Verder beschrijft Zuurmond treffend hoe het toerisme steeds verder uitdijt. Met name Britten kunnen goedkoop naar Amsterdam vliegen, wat bijvoorbeeld leidt tot weinig verheffende vrijgezellenfeestjes, inclusief piemelpak en bruidssluier. Dat Zuurmond gewoon opschreef wat hij zag, zoals de yellow river van wildplassers of straalbezopen toeristen die door de straat loopt, maakt zijn rapport sterk en alarmerend tegelijk.

Wil je een stad zijn waar ‘alles kan en alles mag’? Want dat is nu het imago van Amsterdam, schrijft Zuurmond. Het heeft er volgens hem toe geleid dat de binnenstad ‘overbegraasd’ is en uitgeput raakt.

Burgemeester Femke Halsema heeft in een eerste ­reactie gezegd dat het karakter van het gebied moet veranderen. Meer aandacht voor cultuurhistorisch ­erfgoed, minder voor plat toeristisch vermaak. Dat is een begin, maar er is meer nodig.

Halsema staat bekend als voorvechter van vrijheid van het individu. Dit ideaal wordt op de Wallen voortdurend en grof geschonden. De aanpak van misstanden vergt een lange adem, maar ook moed om in te gaan tegen het normloze vrijheidsdenken dat onder meer in Halsema’s politieke achterland veel te lang is gekoesterd. De Amsterdamse ombudsman ontmantelt het nu.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.