17 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Nederlaag May rode vlag voor hele EU

De grootste nederlaag in de geschiedenis van de Britse politiek, zo wordt in de Britse pers de afwijzing van de brexitplannen van de regering-May wel genoemd. Cijfermatig gezien, klopt dat. Geen Britse premier is ooit zó door het Lagerhuis afgestraft als Theresa May. De oorzaak lag niet in de eerste plaats bij May. Zij heeft naar beste eer en geweten in Brussel geprobeerd het onderste uit de kan te halen voor de Britten. Maar het was niet genoeg.

Het zou ook nooit genoeg zijn geweest. Want hoewel de stemming ging over het brexitakkoord met de Europese Unie, was het onder meer oppositieleider Jeremy Corbyn vooral te doen om vervroegde verkiezingen af te dwingen – en zelf de macht in handen te krijgen.

Dat laatste, de macht in eigen handen krijgen, is al zeker vijftien jaar een van de twee rode draden in de politieke gevechten rond de Europese Unie. Al in 2003 eisten de Britse Conservatieven een referendum, over de Europese grondwet, mede om premier Tony Blair een hak te zetten. De EU ging akkoord, met in 2005 een Frans en Nederlands ‘nee’ als resultaat. De Britten hoefden toen niet eens meer te stemmen – helaas, gezien die andere rode draad.

Want Brussel is te lang doof geweest voor de sterke kritiek uit zowel Groot-Brittannië als andere Europese landen. Tien jaar na het ‘nee’ van de Nederlandse en Franse kiezers kwam de Britse premier David Cameron weer met dezelfde signalen naar Brussel, in juni 2015. Maar de Europese regeringsleiders – en die bepalen wat ‘Brussel’ in feite kan doen – hadden letterlijk alleen tussen het diner en het toetje een paar minuten tijd voor hem. Bijna niemand daar in Brussel geloofde dat de Britten echt voor een brexit zouden kiezen. Toen Cameron en zijn opvolger May wel de Brusselse aandacht kregen voor de opgehitste onvrede onder de Britse kiezers, was het te laat.

De stemming over het brexitakkoord is nog geen eindpunt. Maar het is wel een rode vlag voor de politiek in heel Europa. De geschiedenis van de brexit laat tot nu toe vooral zien hoe kortzichtig kiezers en politici kunnen worden door het streven naar eigenbelang. Het laat de funeste kracht zien van politieke ophitsing. Niet voor niets heet de Europese club waarbij de UKIP, de drijvende kracht achter de brexit, zich heeft aangesloten EVDD, Europa van Vrijheid en Directe Democratie. Het gemeenschappelijke karakter van de leden ervan is ontwrichting van de politieke orde. De brexiteers is dat gelukt, met een totaal verdeeld land als gevolg. De politiek in Brussel en andere Europese hoofdsteden mag dat historische signaal eenvoudig niet negeren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.

Afbeelding

Beslissende keuzes in de steun aan Oekraïne tegen een nieuw Russisch offensief

Rusland bereidt zich voor op een nieuw offensief in Oekraïne. Westerse landen moeten nu beslissende keuzes maken, welke wapensystemen Oekraïne krijgt om de aanval echt te breken - of nog beter, Rusland af te schrikken.

Afbeelding

Er is een beter plan voor zonnepanelen nodig, maar wat kunnen we doen?

Onze inzet van zonnepanelen is niet duurzaam genoeg en zet het elektriciteitsnet onder druk. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat ook mensen met lagere inkomens en huurders mee kunnen in de energietransitie?

Afbeelding

Waar rijkdom zich ophoopt, dreigt de zwarte handel in politieke invloed

De ophoping van bezit bij een klein aantal extreem rijken, is onrechtvaardig en gevaarlijk. Als politieke invloed voor veel geld te koop komt, loopt de democratische rechtsorde groot gevaar.