24 januari 2019 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: te veel geld voor te weinig huizen

Huizen in Nederland werden in één jaar gemiddeld een tiende duurder. Voor een bestaande woning werd ruim 9 procent méér betaald dan een jaar eerder; een nieuwbouwhuis werd zelfs 17 procent duurder. Nergens anders in Europa (behalve in Slovenië) ging het zo mal. De ongelijkheid tussen bezitters en nog-niet-bezitters nam navenant toe. De drempel om de woningmarkt als starter te betreden, werd hoger. En onze nationale ­hypotheekschuld ging naar een record: 700 miljard.

Prijsstijging heeft natuurlijk op z’n minst ten dele te maken met de spanning tussen vraag en aanbod. Voor diverse groepen woningzoekenden is er gewoon veel te weinig keus. Jonge mensen die hun eerste huis willen kopen, staan in rijen voor éénzelfde inschrijving of ­bezichtiging. Maar ook ouderen die hun eengezinshuis met z’n ellendige trap willen inruilen voor een fijne ­seniorenwoning of appartement met alles gelijkvloers, ­stuiten op schaarste. Door de crisis die ruim tien jaar geleden uitbrak, zijn de projectontwikkeling en bouw keihard afgeremd. Aannemers gingen failliet, ervaren bouwvakkers belandden op straat en zochten ander werk, ook bij de overheid verdwenen de banen van ambtenaren die planvorming en vergunningverlening regelen. Het kost veel tijd en energie om die complete mammoettanker weer op sterkte en stoom te krijgen.

Maar de prijsstijging komt niet alleen doordat er te weinig (nieuwe) huizen zijn. Het komt ook doordat er te veel geld is. Tenminste, door kapitaal dat specifiek voor de aankoop van woningen beschikbaar is.

De banken hebben hun hypotheekregels sinds 2008 moeten aanscherpen, maar nog altijd financieren zij liever de aankoop van een woning dan een onzeker zakelijk avontuur waar geen onderpand tegenover staat. En ook parti­culieren die geld over hebben, ontdekken de woningmarkt als investeringskans. Op een spaarrekening bij de bank verdampt je vermogen (de rente is lager dan de inflatie). En voor aandelen moet je sterke zenuwen hebben (de AEX daalde 10 procent in 2018). Dus waarom zou je niet een of meer huizen ­kopen en die verhuren aan woningzoekenden die geen hypotheek kunnen krijgen, maar die ook niet voor ­sociale huur in aanmerking komen?

Deze impasse vraagt om ten minste drie offensieven. De bouw van nieuwe koophuizen moet vlotgetrokken worden, zodat er weer doorstroming op gang komt. Maar er moeten ook betaalbare huurwoningen bij ­komen, want kopen is in Nederland wel heel erg de maatstaf geworden. En ten slotte moet het weer aantrekkelijk worden om geld te investeren in duurzame maatregelen, innovatie en levendige bedrijvigheid, in plaats van in prijsopdrijving van dode stenen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.