29 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: De Wallen verduren ook deze tijd

‘Niet meer van deze tijd’, zegt bijna de helft van de Amsterdammers over raamprostitutie. De afgelopen decennia waren het vooral conservatieven, christenen en PvdA-wethouder Lodewijk Asscher die iets aan de situatie op de Wallen wilden doen. Maar nu zijn ook andere Amsterdammers het zat. Ze mijden de plek: de helft van de Amsterdammers komt er zelden of nooit. Reden? Dat wordt niet echt duidelijk uit het onderzoek van de lokale media Het Parool en AT5. Maar veelzeggend is dit: slechts 15 procent van de Amsterdammers gelooft nog dat sekswerkers hun werk vrijwillig doen. De #MeToo-discussie zal ook een rol gespeeld hebben. Trouwens: beduidend meer vrouwen dan mannen hebben moeite met raamprostitutie.

 

Het Parool sprak met Nayra Green, een Spaanse prostituee die onlangs Sara heeft gezien en binnenkort hoopt terug te keren naar Spanje om een nieuw leven te beginnen. Ze beschrijft hoe toeristen foto’s maken van haar lichaam, en dan doorlopen. Steeds minder klanten stappen daadwerkelijk binnen.

‘De Wallen zijn toe aan een nieuw verdienmodel’, kopt de Amsterdamse krant. Maar moet dat de conclusie zijn? Hoe dan? Entree heffen op de hoeken van de ­Korte Niezel en de Sint Jansbrug, voor al die duizenden toeristen die avond aan avond willen wandelen op de Oudezijds Voor- en Achterburgwal? Het zou misschien de werkelijkheid nog wel recht doen ook. Want je zou kunnen zeggen dat de huidige praktijk een soort uitbuiting is: kijken, kijken, niet kopen – maar ondertussen wel visueel misbruik maken van échte vrouwen. Vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van datgene waar die toeristen niet voor betalen.

De Amsterdammers vinden wel iets, maar ingrijpen willen ze niet, zo blijkt uit het onderzoek. Een verbod op raamprostitutie? Nee, dat is ... ja, wat eigenlijk? Daar vroegen de Amsterdamse media nu net niet op door. Raamprostitutie is kennelijk niet meer van deze tijd. Maar is een verbod dan ... niet van deze tijd? Of nóg niet van deze tijd? Niet méér van deze tijd? En zo dringt zich een bang vermoeden op. Het Parool en AT5 spreken over een ‘opvallende kentering’ in het lokale volksempfinden. Zelfs onder hoofdstedelingen is doorgedrongen dat er iets in de menselijkheid ­misgaat als vrouwen moeten dulden dat ze avond aan avond door duizenden ogen worden uitgekleed. Gratis. En de Amsterdammers mijden de plek. Ze weten dat de Wallen onleefbaar zijn geworden (je zult er maar ­wonen ...). Dus, zou je zeggen, is de tijd rijp voor een moreel, bestuurlijk, politiek antwoord op de situatie. Maar ook dat is kennelijk niet van deze tijd. Dus zal een situatie die niet van deze tijd is, deze tijd wel duren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Die datakabels in de Noordzee kan de Nederlandse marine echt niet alleen bewaken

Moet Nederland tientallen nieuwe Leopard-tanks kopen? Misschien wel. Maar om onze veiligheid effectief te kunnen waarborgen, is vooral meer Europese samenwerking nodig.

Afbeelding

Hoe tolerant is de EU eigenlijk? Handelspartners moeten vooral net zo gaan denken als 'wij'

De EU wil af van het koloniale denken. Toch worden gelijkheid en tolerantie ondergeschikte waarden als het gaat om het verspreiden van westers gedachtegoed naar zuidelijke handelspartners. Hoe vrij mogen zij nog denken?

Afbeelding

Religieuze wanen op de biblebelt? Het kan reden zijn om als kerk in de spiegel te kijken

Bij bevindelijk-gereformeerden komen religieuze wanen opvallend vaak voor. Maakt dit geloof dus psychisch ziek? Zo lijnrecht lopen oorzaak en gevolg niet.

Afbeelding

Door het preventief oppakken van activisten scoort Haagse wegblokkade bij voorbaat succes

Het veiligheidsargument lijkt vergezocht, tegen een aangekondigde zit-actie op asfalt dat heus geen razende snelweg is. En in vergelijking met recente wilde trekker-optochten is deze rebellie niet serieus ontwrichtend.

Afbeelding

Er is meer en beter onderwijs over de Holocaust nodig, want elke ontkenner is er een te veel

Vaak is uitgesproken dat de uitroeiing van de Europese Joden nooit meer mag plaatsvinden en nooit mag worden vergeten of ontkend. Maar juist dat laatste lijkt te gebeuren.

Afbeelding

VVD, de 75-jarige middenpartij die geregeld met haar lelijkste gezicht naar rechts lonkt

Een elitaire club van ondernemers en andere welgedane lieden is de VVD maar kort geweest. Later werd het de partij voor ieder die het goed getroffen heeft: met het leven, met zichzelf en met Nederland.

Afbeelding

Om de boeren te plezieren, schoot Piet Adema in eigen voet. Toch waren de afspraken duidelijk

Landbouwminister Piet Adema dacht dat de verplichte aanleg van bufferstroken rond bemeste grond wel kon wachten tot 2024. Waren de afspraken met Brussel nou zo onduidelijk, of speelt er iets anders mee?

Afbeelding

Bij het eigendom van een hond of kat hoort vindbaarheid en aansprakelijkheid

Tien jaar na de honden moeten ook katten gechipt en geregistreerd worden. Hoog tijd: de maatschappelijke schade die zwervende katten veroorzaken, moet verhaalbaar zijn op de eigenaren die hen hun gang laten gaan.

Afbeelding

De 'hitlijst' christenvervolging houdt iets arbitrairs. Maar laat hem maar op je inwerken

Hoe meet je christenvervolging precies, en is die eigenlijk wel te 'vangen' in een ranking? Open Doors presenteerde afgelopen week de nieuwste ranglijst. Ook aan de kleine lichtpuntjes houd je een dubbel gevoel over.