29 januari 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: De Wallen verduren ook deze tijd

‘Niet meer van deze tijd’, zegt bijna de helft van de Amsterdammers over raamprostitutie. De afgelopen decennia waren het vooral conservatieven, christenen en PvdA-wethouder Lodewijk Asscher die iets aan de situatie op de Wallen wilden doen. Maar nu zijn ook andere Amsterdammers het zat. Ze mijden de plek: de helft van de Amsterdammers komt er zelden of nooit. Reden? Dat wordt niet echt duidelijk uit het onderzoek van de lokale media Het Parool en AT5. Maar veelzeggend is dit: slechts 15 procent van de Amsterdammers gelooft nog dat sekswerkers hun werk vrijwillig doen. De #MeToo-discussie zal ook een rol gespeeld hebben. Trouwens: beduidend meer vrouwen dan mannen hebben moeite met raamprostitutie.

 

Het Parool sprak met Nayra Green, een Spaanse prostituee die onlangs Sara heeft gezien en binnenkort hoopt terug te keren naar Spanje om een nieuw leven te beginnen. Ze beschrijft hoe toeristen foto’s maken van haar lichaam, en dan doorlopen. Steeds minder klanten stappen daadwerkelijk binnen.

‘De Wallen zijn toe aan een nieuw verdienmodel’, kopt de Amsterdamse krant. Maar moet dat de conclusie zijn? Hoe dan? Entree heffen op de hoeken van de ­Korte Niezel en de Sint Jansbrug, voor al die duizenden toeristen die avond aan avond willen wandelen op de Oudezijds Voor- en Achterburgwal? Het zou misschien de werkelijkheid nog wel recht doen ook. Want je zou kunnen zeggen dat de huidige praktijk een soort uitbuiting is: kijken, kijken, niet kopen – maar ondertussen wel visueel misbruik maken van échte vrouwen. Vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van datgene waar die toeristen niet voor betalen.

De Amsterdammers vinden wel iets, maar ingrijpen willen ze niet, zo blijkt uit het onderzoek. Een verbod op raamprostitutie? Nee, dat is ... ja, wat eigenlijk? Daar vroegen de Amsterdamse media nu net niet op door. Raamprostitutie is kennelijk niet meer van deze tijd. Maar is een verbod dan ... niet van deze tijd? Of nóg niet van deze tijd? Niet méér van deze tijd? En zo dringt zich een bang vermoeden op. Het Parool en AT5 spreken over een ‘opvallende kentering’ in het lokale volksempfinden. Zelfs onder hoofdstedelingen is doorgedrongen dat er iets in de menselijkheid ­misgaat als vrouwen moeten dulden dat ze avond aan avond door duizenden ogen worden uitgekleed. Gratis. En de Amsterdammers mijden de plek. Ze weten dat de Wallen onleefbaar zijn geworden (je zult er maar ­wonen ...). Dus, zou je zeggen, is de tijd rijp voor een moreel, bestuurlijk, politiek antwoord op de situatie. Maar ook dat is kennelijk niet van deze tijd. Dus zal een situatie die niet van deze tijd is, deze tijd wel duren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Vier gehavende coalitiepartners, met samen nog geen derde van de senaat achter zich: wat kun je daar nog van verwachten? Het kabinet is halverwege z'n periode, maar als alle beweging eruit is, valt het om.

Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.