24 maart 2023 om 19:55
nd
Commentaar
Wim Houtman

‘Het is nog niet te laat’, zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen

Van het IPCC geen nieuws afgelopen week. De tijdbom, in de woorden van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, tikt rustig verder. De aarde warmt verder op, ijskappen en gletsjers smelten, permafrost ontdooit, extreme regenval of juist droogte en hitte nemen toe, soorten sterven uit, voedselvoorziening raakt in de gevarenzone. Dat wisten we al. De trend die de Club van Rome ruim vijftig jaar geleden voor het eerst signaleerde, is niet omgebogen. 

Om nieuwe data te leveren was het jongste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties ook niet bedoeld. Het is een samenvatting van de voorafgaande drie rapporten, met een praktische insteek. ‘Een handleiding om de tijdbom onschadelijk te maken, een ‘overlevingsgids voor de mensheid’, aldus opnieuw Guterres: dit kunnen we - nu nog - doen voor een leefbare en duurzame toekomst.

Toen de bijbelse koning Hizkia de ondergang van zijn land aangezegd kreeg, kreeg de profeet Jesaja van hem een ‘Amen’. En de koning dacht erbij: ‘Dat betekent dat er zolang ik leef, rust en vrede zal heersen.’ Het zal mijn tijd wel duren - het is een diep menselijke reactie. Die staat een ingrijpende koerswending in de weg. Op papier was de klimaattop van Pari..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat de markt doet om kinderen aan suiker en vet te wennen, is manipulatiever dan elke overheidscampagne

Het alomtegenwoordige aanbod van vet- en suikerhoudende stuff; marketing, influencers en reclamecampagnes - het is één en al bemoeienis. Dat vraagt om tegendruk elk verband waarin jongeren zich bewegen.

Afbeelding

Wegkijken van de klimaatveranderingen lukt niet meer in het Panamakanaal - dan loopt alles vast

De grote containerschepen vol Chinese goederen kunnen door klimaatverandering niet meer volgeladen door het Panamakanaal. De klimaatverandering neemt keuzes weg, de kosten stijgen en wegkijken kan niet meer, is de les.

Afbeelding

De regeringscoalitie leek op sterven na dood. Maar een schimmig Haags bordspel biedt soelaas

Een regeringscoalitie die op sterven na dood leek, geeft zichzelf een flinke impuls. Anders kan de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen niet worden geduid. Wat moeten we vinden van dit Haagse bordspel?

Afbeelding

D66 is geen moreel baken, maar het publieke debat kan nog wel wat meer van Sigrid Kaag gebruiken

Twee dochters die hun moeder als idool omschrijven en die dit land haar liefde en inzet niet waardig keuren, ontketenden een Trumpiaanse heksenjacht. Wat maakt Sigrid Kaag nóg gehater dan haar partij, D66?

Afbeelding

De Geest is er niet alleen in intense ervaringen, ook in kleine gebaren

De verjaardag van de kerk, wordt Pinksteren soms genoemd. Maar de kerk was er al eerder - een angstig groepje mensen dat bij elkaar zat met de deuren op slot. Het eerste Pinksterwonder is dat ze de deuren openzetten.

Afbeelding

Wie alleen discussieert over Extinction Rebellion, gaat voorbij aan het kardinale punt

Hoort een christen bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion? Die vraag leidt tot verdeeldheid, nu organisaties als de ChristenUnie-jongeren en GroeneKerken zaterdag aanwezig zijn bij een demonstratie op de A12.

Afbeelding

Als er een taboe op abortus rust, erken dan liever dat het om een pijnlijke keuze gaat

Met het pleidooi om abortus uit het strafrecht te halen, wordt een poging gedaan de sterk gepolariseerde abortusdiscussie uit de Verenigde Staten over te hevelen naar Nederland. Maar zijn vrouwen daarmee geholpen?

Afbeelding

Een beursbeving van 500 miljard, want Musk verkoopt het 'blauwe vinkje' ook aan Twitter-terroristen

In een financieel systeem dat automatisch begint te handelen, kan desinformatie razendsnel een ontwrichtende kettingreactie veroorzaken. Eén vervalste tweet heeft de terroristische potentie van Twitter aangetoond.

Afbeelding

De as van Bachmoet is een in bloed geschreven waarschuwing en een oproep

De waarschuwing van de ruïnes van Bachmoet: ieder offensief van Rusland of van Oekraïne zal daar een herhaling van zijn. Maar toch wordt er nog steeds vooral in meer wapens en munitie gedacht.