‘Het is nog niet te laat’, zegt het IPCC, misschien voor het laatst. Nu kan de natuur zich nog aanpassen
Van het IPCC geen nieuws afgelopen week. De tijdbom, in de woorden van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, tikt rustig verder. De aarde warmt verder op, ijskappen en gletsjers smelten, permafrost ontdooit, extreme regenval of juist droogte en hitte nemen toe, soorten sterven uit, voedselvoorziening raakt in de gevarenzone. Dat wisten we al. De trend die de Club van Rome ruim vijftig jaar geleden voor het eerst signaleerde, is niet omgebogen.
Om nieuwe data te leveren was het jongste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties ook niet bedoeld. Het is een samenvatting van de voorafgaande drie rapporten, met een praktische insteek. ‘Een handleiding om de tijdbom onschadelijk te maken, een ‘overlevingsgids voor de mensheid’, aldus opnieuw Guterres: dit kunnen we - nu nog - doen voor een leefbare en duurzame toekomst.
Toen de bijbelse koning Hizkia de ondergang van zijn land aangezegd kreeg, kreeg de profeet Jesaja van hem een ‘Amen’. En de koning dacht erbij: ‘Dat betekent dat er zolang ik leef, rust en vrede zal heersen.’ Het zal mijn tijd wel duren - het is een diep menselijke reactie. Die staat een ingrijpende koerswending in de weg. Op papier was de klimaattop van Pari..de mening van het Nederlands Dagblad