21 maart 2023 om 20:58
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper

Vier gehavende partners, een senaat die alles kan blokken: als de beweging eruit is, valt de coalitie

Een kabinet wegstemmen kan de Eerste Kamer niet; haar vertrouwen of wantrouwen doet er niet toe. Er wordt alleen gestemd over wetsvoorstellen, en pas nadat die al door de Tweede Kamer zijn aangenomen.

Toch kan een kabinet in de Eerste Kamer vastlopen. In 1999 bood Wim Kok het ontslag aan van zijn tweede paarse kabinet, nadat één VVD’er, Hans Wiegel, een D66-prestigeproject had geblokkeerd. Die breuk werd gelijmd, maar illustreert dat geen senaatsfractie haar leden aan het lijntje heeft. Afspraken met partijen om van hun steun in de Eerste Kamer te zijn verzekerd, zijn een wankele basis. Dat geldt voor coalitiefracties (zij tekenen niet voor het regeerakkoord), en nog veel meer voor oppositiefracties, hoe welgezind ze ook zijn.

Ruttes eerste kabinet kwam in de Eerste Kamer een bankje te kort. Een meerderheid is 38 zetels; tot m..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Geest is er niet alleen in intense ervaringen, ook in kleine gebaren

De verjaardag van de kerk, wordt Pinksteren soms genoemd. Maar de kerk was er al eerder - een angstig groepje mensen dat bij elkaar zat met de deuren op slot. Het eerste Pinksterwonder is dat ze de deuren openzetten.

Afbeelding

Wie alleen discussieert over Extinction Rebellion, gaat voorbij aan het kardinale punt

Hoort een christen bij het klimaatprotest van Extinction Rebellion? Die vraag leidt tot verdeeldheid, nu organisaties als de ChristenUnie-jongeren en GroeneKerken zaterdag aanwezig zijn bij een demonstratie op de A12.

Afbeelding

Als er een taboe op abortus rust, erken dan liever dat het om een pijnlijke keuze gaat

Met het pleidooi om abortus uit het strafrecht te halen, wordt een poging gedaan de sterk gepolariseerde abortusdiscussie uit de Verenigde Staten over te hevelen naar Nederland. Maar zijn vrouwen daarmee geholpen?

Afbeelding

Een beursbeving van 500 miljard, want Musk verkoopt het 'blauwe vinkje' ook aan Twitter-terroristen

In een financieel systeem dat automatisch begint te handelen, kan desinformatie razendsnel een ontwrichtende kettingreactie veroorzaken. Eén vervalste tweet heeft de terroristische potentie van Twitter aangetoond.

Afbeelding

De as van Bachmoet is een in bloed geschreven waarschuwing en een oproep

De waarschuwing van de ruïnes van Bachmoet: ieder offensief van Rusland of van Oekraïne zal daar een herhaling van zijn. Maar toch wordt er nog steeds vooral in meer wapens en munitie gedacht.

Afbeelding

Doe er alles aan om te voorkomen dat de vluchteling hier op straat zijn eigen beul tegenkomt

Onder asielzoekers bevinden zich altijd meegevluchte oorlogsmisdadigers. Om hen op te sporen - en vluchtelingen voor trauma's te behoeden - is maximale inzet nodig.

Afbeelding

Laten christenen, als het om Israël en de Palestijnen gaat, wat minder hoog van de toren blazen

Je begeeft je in een mijnenveld, wanneer je iets wilt zeggen over 75 jaar Israël. De kerk is ‘onopgeefbaar verbonden’ met Israël, maar óók met Palestijnse christenen - het is allebei waar.

Afbeelding

Eerst zien en dan geloven? Dat gaat niet op voor kampen en gevangenissen in Noord-Korea

Naarmate onprettig nieuws verder weg is, of er is minder beeldmateriaal, wordt onze belangstelling niet minder, maar eerder welwillend in plaats van persoonlijk.

Afbeelding

Wat maakt een supermarkt duurder: reclame, sponsoring, het XL-winkelpand - of eerlijke productie?

Lidl is opnieuw 'koploper' op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met een beetje meer moraal prijst een super zich heus niet uit de markt; de vette marges zitten in andere luxe-kostenposten.