Drama’s in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?
Premier Mark Rutte claimt het al jarenlang. Ook in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen riep hij het opnieuw: na ‘zijn’ deal met Turkije nam het aantal Syrische vluchtelingen naar Europa met 90 procent af. Het is niet de waarheid. Het is waar dat er na die deal - gesloten in maart 2016 - steeds minder Syrische vluchtelingen naar Europa kwamen, maar die trend was eerder al ingezet. Niet dat de echte oorzaak van die daling vrolijker was: het waren de hekken op de Balkan die ervoor zorgden dat het minder aantrekkelijk werd naar Griekenland te reizen.
De EU-Turkijedeal - gesloten toen Nederland EU-voorzitter was - had wél een ander effect: vluchtelingen kwamen erdoor vast te zitten in Griekenland. Iedereen kent de schrijnende beelden van overvolle kampen op Griekse eilanden. Ook vandaag de dag zitten er duizenden en duizenden mensen vast in Griekse vluchtelingenkampen, zonder uitzicht op verbetering.
Amnesty International, Pax voor Vrede, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling stellen nu de Nederlandse overheid aansprakelijk voor de EU-Turkijedeal. De staat moet erkennen dat ze verantwoordelijk is voor mensenrechtenschendingen op de Griekse eilanden, en moet afzien van vergelijkbare deals.
de mening van het Nederlands Dagblad