14 maart 2023 om 18:36
Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Niets is zo lastig als het veranderen van ingesleten patronen. Nederland is bijvoorbeeld een echt toetjesland: een bakje vla of yoghurt na het warme eten is bijna standaard. Per dag eten en drinken volwassen Nederlanders gemiddeld 329 gram zuivel. De hele keten van zuivelproductie draagt sterk bij aan de CO2-uitstoot. Datzelfde geldt voor onze vleesconsumptie. Jaarlijks eten Nederlanders zo’n 38 kilo vlees en vleesproducten: de lichte daling in coronajaren kwam doordat de restaurants gedeeltelijk gesloten waren.

De totale ‘broeikasgasvoetafdruk’ van de Nederlandse voedselconsumptie is hoog: jaarlijks 1500 kilo CO2-uitstoot per persoon. Die ecologische voetafdruk van ons voedsel wordt met name veroorzaakt door de hoge consumptie van zuivel en vlees. Die is ‘niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving’, schrijven ambtenaren in een nieuw advies aan het kabinet. Ze willen daarom dat de politiek nadenkt over een zuivel- en vleesbelasting, zodat mensen worden geprikkeld om vaker plantaardige eiwitten te consumeren: bonen, noten, zaden en granen bijvoorbeeld.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drama's in Griekse vluchtelingenkampen: gaat de rechter opnieuw de overheid tot de orde roepen?

Veel politici belijden met de mond dat Nederland een veilige haven moet zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Maar als ze vastzitten op een Grieks eiland: who cares? Als ze maar niet deze kant opkomen.

Afbeelding

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin trekt een scheidslijn door de wereld

Het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Poetin raakt aan de kern van diens oorlog tegen Oekraïne. Tegelijk trekt het een scheidslijn door de wereld.

Afbeelding

Dat christelijke partijen flink inleveren is begrijpelijk én past misschien wel beter bij het christendom

Bij elkaar opgeteld bereikten de christelijke partijen deze week een laagterecord: nooit stemden zo weinig mensen op christelijke partijen. Maar misschien past dat juist wel bij het christendom.

Afbeelding

Dit is niet de zoveelste pop-up victorie op rechts, maar een opstand uit het brede midden

De vergelijking is snel gemaakt, met clubs die eerder deze eeuw bijna uit het niets opkwamen en daarna blonken en verzonken: LPF, PVV, FvD. Maar de entree van BBB is nog veel massaler.

Afbeelding

Kun je geloven én meedoen aan een verboden demonstratie? Ja, maar niet zomaar

Christenen zijn vanouds erg gezagsgetrouw. De overheid draagt 'het zwaard immers niet tevergeefs'. De houding 'Het mag niet, want de overheid zegt het' kan getuigen van vroomheid, maar ook van intense gemakzucht.

Afbeelding

Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?

Veel vlees en zuivel consumeren is niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving, staat in een advies aan het kabinet. Daarom een zuivel- en vleestaks invoeren? Iedereen moet de omslag wel financieel kunnen meemaken.

Afbeelding

Eindelijk de opiniepeiling die telt, de enige volksraadpleging met recht van spreken

VVD-leider Rutte heeft de stabiliteit van zijn kabinet zelf in de waagschaal gelegd, mede door van de provinciale verkiezingen een krachtmeting met PvdA en GroenLinks te maken.

Afbeelding

Pesten, vernederen, negeren en seksualiseren: wat kan een werkdag dan lang duren

De toestanden bij The Voice en DWDD leken voor veel werknemers een vervanmijnbedshow. Het giftige, vermolmde klimaat bij NOS Sport is herkenbaarder en komt dichter bij het alledaagse werkleven in 'gewone' organisaties.

Afbeelding

Kerkgangers en thuisblijvers: Natuurlijk kun je blijven geloven als je op zondag uitslaapt

Sinds corona zitten er minder mensen in de kerk, blijkt uit onderzoek door het Nederlands Dagblad. Misschien hoeft kerkgang ook niet elke week. Maar laat de lofzang niet vastlopen.