Voor een beter klimaat moeten we ook anders gaan eten. Maar kan iedereen dat betalen?
Niets is zo lastig als het veranderen van ingesleten patronen. Nederland is bijvoorbeeld een echt toetjesland: een bakje vla of yoghurt na het warme eten is bijna standaard. Per dag eten en drinken volwassen Nederlanders gemiddeld 329 gram zuivel. De hele keten van zuivelproductie draagt sterk bij aan de CO2-uitstoot. Datzelfde geldt voor onze vleesconsumptie. Jaarlijks eten Nederlanders zo’n 38 kilo vlees en vleesproducten: de lichte daling in coronajaren kwam doordat de restaurants gedeeltelijk gesloten waren.
De totale ‘broeikasgasvoetafdruk’ van de Nederlandse voedselconsumptie is hoog: jaarlijks 1500 kilo CO2-uitstoot per persoon. Die ecologische voetafdruk van ons voedsel wordt met name veroorzaakt door de hoge consumptie van zuivel en vlees. Die is ‘niet houdbaar in een klimaatneutrale samenleving’, schrijven ambtenaren in een nieuw advies aan het kabinet. Ze willen daarom dat de politiek nadenkt over een zuivel- en vleesbelasting, zodat mensen worden geprikkeld om vaker plantaardige eiwitten te consumeren: bonen, noten, zaden en granen bijvoorbeeld.
de mening van het Nederlands Dagblad